(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mesto začína s prieskumom k integrovanému dopravnému systému
@ Aktuálne -> Doprava     Mar 26 2009 - 10:52 GMT
(SITA) – Magistrát mesta Košice v spolupráci so Žilinskou univerzitou v Žiline a Technickou univerzitou v Košiciach uskutoční od pondelka 30. marca do 30. apríla mesačný dopravno-sociologický prieskum pre potreby prebiehajúcej tvorby Integrovaného dopravného systému v Košiciach (IDS). „Pätnásť anketárov - študentov spomínaných vysokých škôl bude od budúceho pondelka zbierať informácie počas celého dňa na zastávkach MHD a pri dopravných uzloch,“ vysvetlil splnomocnenec primátora mesta Košice pre IDS Ján Šarák. Rozsiahly dopravno-sociologický prieskum sa má uskutočniť na vzorke 12-tisíc respondentov. „Z prieskumu chceme získať informácie o intenzite prepravných prúdov i o rezervách verejnej osobnej dopravy vo vzťahu k individuálnej automobilovej doprave. Prvoradým cieľom je v rámci projektu IDS dosiahnuť koncepčné skvalitnenie verejnej osobnej dopravy. Prieskum má pomôcť pri riešení stavieb IDS - čiže pri naplánovaní výstavby nových električkových koľají, výpočte efektívnosti čerpania prostriedkov z Európskej únie, výstavbe dopravných terminálov a pri sofistikovanom riešení dopravnej obsluhy celého územia integrovanou dopravou,“ dodal Ján Šarák. Prieskum bude financovaný z rozpočtu mesta vo výške 9 500 eur, ktoré sú vyčlenené v rámci prípravy zavedenia IDS.

Mestskí poslanci schválili koncepciu riešenia verejnej osobnej dopravy prostredníctvom IDS 30. októbra 2008. Cieľom je zabezpečiť uspokojenie prepravných potrieb obyvateľov na území mesta Košice a okolí. Základom IDS je železničná infraštruktúra, na ktorú budú nadväzovať ostatné druhy dopravy. Pilierom dopravnej sústavy v meste Košice bude električková infraštruktúra. Osobitný dôraz sa bude klásť na vytvorenie systémov T-T (tram-train), kombinujúcich električkovú a železničnú dopravu na koľajovej sieti.

Súčasťou projektu IDS je okrem iného výstavba dopravného terminálu so zastávkou Košice – Sever, z ktorého povedie nová električková trať cez Námestie maratónu mieru (NMM) po Moyzesovej ulici až na Staničné námestie s napojením na železničnú trať - úsek od NMM po železničnú stanicu prejde zásadnou obnovou. Opačným smerom z terminálu Sever má byť vybudovaná koľajová trať na Sídlisko ahanovce. Ráta sa aj so samostatnou stavbou koľajového napojenia Letiska Košice na súčasnú električkovú trať pri Pereši - úsek od Moyzesovej ulice po Pereš tiež komplexne zrekonštruujú.

Realizácia stavieb je naplánovaná na obdobie po roku 2010 a na ich financovanie sú zatiaľ vyčlenené zdroje v rámci Operačného programu Doprava vo výške okolo 36 miliónov eur. Na novovybudovanom úseku od Sídliska ahanovce cez Námestie maratónu mieru, Moyzesovu ulicu po železničnú stanicu, resp. až na letisko vznikne trať novej generácie, po ktorej budú môcť premávať okrem električiek aj tzv. hybridné vozidlá s možnosťou jazdy nielen na území mesta, ale i po železnici v rámci košického regiónu. Električkové koľaje tak budú priamo napojené na železničnú trať.

Cieľom IDS je priviesť železničnú dopravu bližšie k zdrojom a cieľom ciest. Verejná prímestská autobusová doprava sa do integrovaného dopravného systému zapojí autobusovými linkami, ktoré doplnia nosnú železničnú sieť a zabezpečia plošnú obsluhu územia.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/