(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
TEKO a mikoregión Olšava chcú kúpiť časť geotermálneho zdroja
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Mar 27 2009 - 12:27 GMT
(SITA) - Tepláreň Košice (TEKO) a mikoregión Olšava chcú kúpiť časť geotermálneho zdroja pri Bidovciach. Predstavenstvo štátnej akciovej spoločnosti Tepláreň Košice a starostovia obcí Olšavského mikroregiónu vyzývajú predstaviteľov Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) a ich dcérskych spoločností, aby dali urýchlene do poriadku vlastnícke a užívateľské práva vzťahujúce sa k projektu Geoterm a odpredali ložisko Bidovce, ktoré sa nevyužíva, vrátane súvisiacich práv za prijateľnú cenu. Spoločným vyhlásením a žiadosťou o odkúpenie časti zdroja geotermálnej energie sa dnes skončilo prvé spoločné rokovanie TEKO a starostov obcí Olšavského mikroregiónu. O jeho záveroch informovali na tlačovej besede predseda predstavenstva TEKO Ladislav Lazár a starosta obce Ïurkov Ondrej Valik. TEKO a starostovia sa dohodli, že budú koordinovať svoje kroky a vyvíjať spoločné úsilie s cieľom odštartovať reálne využívanie geotermálnych vrtov.

Lazár uviedol, že spoločne oslovia listom vlastníkov – SPP, Geoterm a Slovgeoterm so žiadosťou o odkúpenie časti geotermálneho zdroja pri Bidovciach, kde ešte nešli žiadne investície s cieľom realizovať tu pilotný projekt využitia tejto energie. Ako uviedol starosta Valik, myšlienka využitia geotermálneho vrtu s výkonom okolo 100 MW, ktorý možno rozčleniť na tri menšie lokality, má už vyše desať rokov, no vlastníci okrem troch vrtov pri Ïurkove nijaké ďalšie aktivity nevyvíjajú. Preto sa TEKO a mikroregión Olšava rozhodli spojiť svoje sily.

„Záleží nám na využívaní tejto energie za ekonomicky prijateľných podmienok tak, aby výsledný efekt pociťovali obyvatelia mesta Košice, ako aj obyvatelia dotknutých obcí najmä formou zvyškového tepla na rekreačné účely,“ povedal Valik.

Ako uviedol Lazár, rokovania s TEKO uviazali, lebo SPP požaduje vysokú cenu za dodávané primárne teplo, čo by nutne viedlo k zvýšeniu cien tepla pre obyvateľov. To je však pre TEKO neprijateľné.

„My sa na to nepozeráme ako na čisto podnikateľský, komerčný projekt. Kým my uvažujeme s návratnosťou vynaložených investičných prostriedkov pätnásť rokov, podľa SPP by návratnosť investície mala byť zhruba polovičná, z čoho vyplýva ich požiadavka vysokej ceny,“ povedal Lazár.

Účastníci rokovania vyslovili presvedčenie, že keď dostanú odpovede na ponuku na odkúpenie časti zdroja, znova sa zídu a budú sa zaoberať ďalšími otázkami súvisiacimi s realizáciou.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/