(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
SEPS chce postaviť na východe Slovenska nové vedenie
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Apr 16 2009 - 10:52 GMT
Slovenská elektrizačná prenosová sústava plánuje postaviť nové 400 kV vedenie z obce Voľa do Veľkých Kapušian za 22 mil. eur

{SITA) - Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. (SEPS) plánuje investíciu za 22 mil. eur. Prenosová sústava chce postaviť nové 400 kV vedenie z obce Voľa, ktorá sa nachádza v v michalovskom okrese, do Veľkých Kapušian. Ako vyplýva z investičného zámeru, ktorý spoločnosť už predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (Environmental Impact Assessment - EIA), vedenie bude mať dåžku 23 kilometrov. S výstavbou nového vedenia na východnom Slovensku chce SEPS, a.s. začať v marci 2013, pričom ukončenie výstavby je naplánované v novembri 2014.

Realizáciou plánovaného investičného projektu vznikne nové 400 kV prepojenie medzi obcami Lemešany-Voľa-Veľké Kapušany. "Tým budú splnené ďalšie podmienky postupnej výmeny 220 kV sústavy na Slovensku za 400 kV s výhľadom plnenia požiadaviek na spoľahlivé dodávky elektrickej energie z Elektrárne Vojany. Účelom navrhovaného zámeru je posilnenie možností vnútroštátneho ako aj cezhraničného prenosu elektrickej energie, ako aj posilnenie priemyselného rozvojového potenciálu severovýchodného Slovenska," uviedla spoločnosť v investičnom zámere.

SEPS, a.s. vznikla rozdelením spoločnosti Slovenské elektrárne k 21. januáru 2002 na tri samostatné akciové spoločnosti, a to na Slovenské elektrárne, SEPS, a.s. a Tepláreň Košice. SEPS, a.s. vykonáva činnosť prevádzkovateľa prenosovej sústavy a zabezpečuje prenos elektrickej energie prostredníctvom svojich 400 kV a 220 kV vedení na území Slovenska, ako aj dovoz, vývoz, tranzit elektrickej energie a jej presné meranie. Balík 100 % akcií SEPS, a.s. má vo svojom portfóliu Fond národného majetku SR, akcionárske práva k akciám však vykonáva rezort hospodárstva.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/