(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Oslavy Dňa mesta potrvajú týždeň a ponesú sa v znamení výročí
@ Kultúra -> Podujatia     May 01 2009 - 07:39 GMT
(SITA) – Jubilejný 15. ročník osláv Dňa mesta Košice odštartuje už vo štvrtok 30. apríla o 10:00 otvorením podujatia s názvom Päť rokov siahame ku hviezdam. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa košického magistrátu Lucia Mihoková, hlavným organizátorom tohto podujatia je Informačná kancelária Európskeho parlamentu v Bratislave a je venované 5. výročiu vstupu SR do Európskej únie. Podujatie sa uskutoční na Hlavnej ulici a na otváracom ceremoniáli sa zúčastní aj vedúca zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrea Elscheková – Matisová.

V zábavnom programe tohto podujatia vystúpia okrem iných skupiny Hrdza, Stereo, Hex, speváčka Katka Knechtová. Priblížiť širokej verejnosti fungovanie Európskej únie sa organizátori rozhodli prostredníctvom informačného stánku EÚ. Oslavy Dňa mesta Košice budú v tento deň pokračovať tradičným Stavaním májov folklórnymi súbormi na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne a otvorením Trhu tradičných remesiel, ktorý potrvá do 7. mája.

Bohatý program je pripravený na predåžený víkend. Na 1. mája organizátori pripravili otvorenie premávky Detskej železničky s parným 125-ročným rušňom Katka, ktorý premáva Čermeľským údolím do rekreačného areálu na Alpinke, kde sa od 10:00 začne zábavný súťažný deň pre celé rodiny pri príležitosti 5. výročia vstupu Slovenska do EÚ. Súčasťou je aj podujatie Cassovia Retro 2009 na Hlavnej ulici – deviaty medzinárodný zraz a výstava historických vozidiel, ktorá trvá do nedele, otvorenie letnej sezóny na vyhliadkovej veži a košickej zoologickej záhrady. V sobotu dopoludnia sa môžu záujemcovia nielen zabaviť, ale aj prispieť na charitu na podujatí V zajatí rytmu - Hot Latino, Tae-bo, Remix Dance so sprievodným kultúrnym programom v Infiniti aréne, pričom výťažok zo vstupného je určený na podporu košickej spoločnosti detskej onkológie.

Preniesť sa o niekoľko storoční môžu účastníci Rytierskych slávností, ktoré sa začnú popoludní o 15:00 v Mestskom parku. Spoločnosť Via Cassa a jej hostia – šermiarske skupiny z Čiech a Slovenska, pripravili rekonštrukciu historickej bitky v komponovanom programe Košice 1604. „V znamení výročia sa nesie aj Pamätný deň mesta Košice. V roku 1369, presnejšie 7. mája, udelil panovník ¼udovít Veľký Košiciam ako prvému mestu v Európe erbovú listinu. Pri príležitosti osláv 640. výročia udelenia erbovej listiny nášmu mestu si budú môcť všetci Košičania prezrieť 7. mája v historickej radnici originál tejto listiny a tiež ďalšie exponáty súvisiace s touto historickou udalosťou. Slávnostný ceremoniál Dňa mesta Košice pred budovou Historickej radnice je spojený s odovzdávaním Cien mesta Košice a Cien primátora mesta Košice významným osobnostiam nášho spoločenského života,“ informovala Mihoková.

Vyvrcholením tohtoročných osláv Dňa mesta Košice a jedným z najväčších ťahákov pre širokú verejnosť bude bezpochyby 7. mája večerné koncertné vystúpenie skupiny No Name pri súsoší Immaculata pod názvom Tisíci koncert skupiny No Name v rodnom meste. Atmosféru jedinečného hudobného večera umocní bezprostredne po skončení koncertu ohňostroj.

Podrobnejšie na http://www.kamdomesta.sk/kosice/ine/mestske-akcie-i2/den-mesta-kosice-2009


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/