(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Poslanci schválili škrty vo výdavkoch
@ Aktuálne -> Verejná správa     Apr 30 2009 - 18:22 GMT
(SITA) - Približne hodinu trvala búrlivá diskusia k návrhu na škrty a úpravy rozpočtu mesta Košice v súvislosti s výpadkom príjmov o takmer 11 mil. eur v dôsledku krízy. Z desiatich programov rozpočtu mesta by sa mali položky v siedmich programoch znížiť a v troch zvýšiť - mesto rodiny, školstvo a doprava. Poslanec Edurad Buraš, ktorý nedávno vystúpil z SDKÚ-DS, navrhol znížiť odmeny poslancom, znížiť platy viceprimátorov a primátora o desať percent.

„Svoje postoje a návrhy som predložil na rokovaní komisie pre hospodársku krízu a jej členovia sa k týmto návrhom „nevedeli“ vyjadriť. Preto dnes predkladám poslanecký návrh na niektoré zmeny v rozpočte. Ak hovoríme o šetrení, mali by sme začať od seba, preto navrhujem zníženie odmien a platov pre vedenie mesta a poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ) o 10 percent, chcem aby sme znížili náklady na chod úradov o 25 percent a komerčné právne služby o 30 percent. Projekt Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) navrhnem znížiť o 50 percent a financie pre Mestský futbalový klub tiež o 50 percent,“ povedal Buraš. Dodal, že plat riaditeľky EHMK Jaurovej vo výške 2500 eur je výsmechom všetkých poctivých ľudí nielen v kultúre a podporovať profesionálny šport je tiež v rozpore so slušnosťou,“ povedal Buraš. Mestskí poslanci však jeho návrh neschválili, schválili oficiálny návrh na zmenu rozpočtu, ktorý predložil František Knapík.

„Magistrát mesta Košice navrhol znížiť príjmy a výdavky mesta o desať percent. Vykryť výpadok príjmov chce úspornými opatreniami, časťou minuloročného prebytku hospodárenia formou prevodu z rezervného fondu 3,3 milióna eur, financiami z Fondu rozvoja bývania 2,2 milióna eur i prostriedkami z predaja bytov, nebytových priestorov, budov a pozemkov 4,8 milióna eur. Prostriedky z uvedených fondov mesta navrhuje magistrát použiť v rozhodujúcej miere na financovanie kapitálových výdavkov, t. j. investícií,“ zdôraznil zástupca riaditeľa magistrátu Richard Dlhý.

Menej prostriedkov z rozpočtu mesta dostanú jednotlivé mestské časti. Dotácie na kultúru a duchovný rozvoj sa dočasne nebudú poskytovať a dotácie na šport a mládež by mali byť obmedzené a mesto tu chce ušetriť 587 000 eur. Podľa návrhu zmeny rozpočtu by mala nezisková organizácia Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013 prispôsobiť svoje výdavky aktuálnej situácii, pričom dotáciu mesta pre neziskovú organizáciu by mali poslanci znížiť zo schválených 830-tisíc eur o 83-tisíc eur. V programe Zdravé mesto sa znížia výdavky o 1,2 mil. eur, v programe bezpečnosť dôjde k poklesu o 447 000 eur, na službu občanom pôjde o 433 eur menej. Výdavky na plánovanie, manažment a kontrolu klesnú o 196 000 eur. Náklady na interné služby by mali klesnúť o 414 000 eur.

O takmer 603-tisíc eur sa majú znížiť výdavky na chod magistrátu a jeho útvarov bez právnej subjektivity. Tieto úspory chce magistrát dosiahnuť napríklad opatreniami v oblasti miezd, odvodov a prevádzkových výdavkov. Škrty sa nedotknú programov doprava, školstvo a mesto rodiny.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/