(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Rakúsko dá vyše šesť miliónov eur na vzdelávanie Rómov
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     May 05 2009 - 11:44 GMT
(SITA) – Vyše šesť miliónov eur poskytne Rakúsko na realizáciu dvoch spoločných projektov na vzdelávanie v Rómov v Košickom kraji. Memorandum o spolupráci medzi Rakúskom a Košickým samosprávnym krajom )KSK) podpísali dnes v Košiciach rakúsky veľvyslanec v SR Helmut Wessely, predseda KSK Zdenko Trebuľa a projektový manažér rakúskej agentúry pre európsku integráciu a rozvoj (AEI) Alois Machalek.

Rakúska agentúra v spolupráci s KSK pripravila dva projekty – jeden za 2,7 mil. a druhý za 3,4 mil. eur. Majú riešiť vzdelávanie a zamestnávanie mladých Rómov. Budú sa realizovať v spolupráci s KSK a rómskymi komunitami. Ako uviedol predseda KSK Zdenko Trebuľa, ide o pilotné projekty a sú súčasťou veľkého projektu KSK Cesta, zameraného na integráciu Rómov.

Prvý projekt za 2,7 mil. eur je podľa Machalka zameraný na vzdelávanie, čo rakúska strana považuje za kľúčovú oblasť svojej angažovanosti na Slovensku. Projekt má štyri časti. Prvá je určená pre deti predškolského veku a ich rodičov a je zameraná na získanie základných hygienických návykov a prípravy na pravidelnú školskú dochádzku. Druhá je určená pre deti vo veku šesť rokov s cieľom ich zdokonalenia sa v slovenčine. Tretia časť je zameraná na 13- až 15-ročné deti a má ich pripraviť buď na štúdium na stredných školách, alebo na vstup do života cez pracovný trh.

Druhý projekt v hodnote 3,4 mil. eur je zameraný na mladých Rómov do 21 rokov. Cieľom je pripraviť ich na vstup a uplatnenie sa na trhu práce. Ako uviedol Machalek, pokúsia sa vytvárať mosty medzi zamestnávateľmi a mladými rómskymi uchádzačmi o prácu.

Podľa vedúceho odboru krízového riadenia KSK Dušana Šlosára sa projekt bude realizovať v Trebišove, kde žije komunita približne 4000 Rómov. Postupne by sa projekty mali rozšíriť aj na Spiš a Gemer.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/