(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Rekonštrukcia Východoslovenského múzea pokračuje podľa plánu
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     May 22 2009 - 10:48 GMT
(SITA) – Rekonštrukcia Východoslovenského múzea (VSM) na Námestí maratónu mieru v Košiciach je rozdelená do niekoľkých etáp a prvá etapa, ktorá sa začala koncom minulého roka a ukončená má byť koncom tohto roka, pokračuje podľa plánovaného časového harmonogramu. Náklady na prvú etapu rekonštrukcie VSM, ktorého budova má vyše 130 rokov, presiahnu 1,92 milióna eur. "Výraznejšie zdržanie nepredstavuje ani riešenie menších technických detailov, čo je pri stavbe takého rozsahu a náročnosti bežné. Zhodli sa na tom odborníci počas kontrolného dňa, ktorý sa konal vo VSM,“ uviedla pre agentúru SITA Soňa Jakešová, hovorkyňa Košického samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom múzea a financuje rekonštrukciu.

V prvej etape bude na vyše 130-ročnej historickej účelovej budove kompletne opravená strecha, v podkroví bude vstavaný mezonet, kde budú vytvorené nové kancelárske priestory a vznikne aj netradičný výstavný priestor so skleneným stropom. Pribudne výťah a schodisko, zabezpečený bude bezbariérový vstup. „Po ukončení rekonštrukcie budú môcť návštevníci spoznať iné dimenzie predstavovania múzejných expozícií, zbierok a zážitkovej prehliadky múzea,“ uviedol riaditeľ VSM Róbert Pollák s tým, že zámerom je vytvoriť pre Košice niečo nevšedné, čo by prilákalo návštevníkov do metropoly s titulom Európske hlavné mesto kultúry 2013.

Jakešová informovala, že rekonštrukcia VSM je plánovaná vo viacerých etapách a zahàňa kompletnú prestavbu účelovej budovy, vrátane komplexnej rekonštrukcie všetkých inžinierskych sietí. Pôjde aj o sadové úpravy a zútulnenie vonkajších priestorov. Zámerom KSK ako zriaďovateľa múzea je, aby práce na seba nadväzovali bez prerušenia, závisieť to bude od aktuálnych možností financovania. „V súčasnosti je kontinuálne pripravená ďalšia časť projektovej dokumentácie, máme aj stavebné povolenie,“ povedal Ján Hučko, zodpovedný za investície pre školstvo a kultúru KSK.

Projekt ráta s celkovou sumou na všetky etapy rekonštrukcie vyše 6,6 mil. €. KSK na prvú etapu použilo 1,66 mil. € z úveru, ktorý čerpá z Európskej investičnej banky (EIB), ostatok pôjde z rozpočtu KSK. O ďalšie prostriedky sa KSK chce uchádzať aj zo štrukturálnych fondov Európskej únie.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/