(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
České a slovenské dni rekonštrukčnej chirurgie
@ Aktuálne -> Medicína     Jun 09 2009 - 10:17 GMT
Súčasná rekonštrukčná chirurgia ponúka až neuveriteľné možnosti riešení tvárových a kraniálnych defektov, či už po úrazoch, nádoroch alebo vrodených vadách. V prípade veľkého defektu býva problém s prípravou implantátu a jeho tvarovaním. Kedysi sa používali kostné štepy, ktoré sa potom museli zložito upravovať a navzájom spojiť titánovými dlahami a skrutkami. Kostné štepy priamo z tela pacienta zvyšujú záťaž pre pacienta, znamenajú viac jaziev a dlhšiu rekonvalescenciu po operácii. Umelo vyrobené aloplastické implantáty sú pre pacienta prijateľnejšie.

Zákazkové implantáty z porézneho polyetylénu s vysokou hustotou vyrábané unikátnou metódou pacientovi priamo „na mieru“ tak riešia vhodne konkrétny defekt a biokompatibilný materiál minimalizuje možnosť imunologickej reakcie tela. Poréznosť materiálu umožní následné prerastanie tkaniva a implantát sa tak stane súčasťou pacientovho tela. Práve pre predstavenie týchto a ďalších inovatívnych možností rekonštrukčnej chirurgie sa prední českí a slovenskí odborníci rozhodli usporiadať “České a slovenské dni rekonštrukčnej chirurgie“, ktoré sa budú konať 5. júna 2009 na neurochirurgickej klinike Masarykovej nemocnice v Ústí nad Labem a 9. júna 2009 na Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurugie v Nemocnici Košice-Šaca a.s 1. súkromná nemocnica.

Špičkovým chirurgom budú predstavené možnosti zákazkových i preddefinovaných implantátov a prebehne operácia naživo, kde bude pacient v priamom prenose operovaný a chirurg bude simultánne komentovať svoju prácu. Na Slovensku pôjde o vôbec prvú live surgery na túto tému a s týmto progresívnym materiálom.

V Košickej nemocnici v Šaci prebehnú dve operácie: 30 ročná pacientka s vrodenou deformitou na tvári. Pri operácii sa použije katalógový tvarovateľný implantát, ktorý sa pri operácii upraví (napríklad skalpelom) tak, aby presne odpovedal konkrétnemu defektu. Druhý pacient je po úraze s defektom v tvárovej oblasti. Operovať bude špičkový český maxilofaciálny chirurg docent Jiøí Kozák.

Na túto unikátnu akciu sa prihlásilo vyše 80 záujemcov z celého Slovenska (traumatológovia, stomatochirurgovia, neurochirurgovia, popáleninkári, atď). Bude zaistené pohostenie aj pre novinárov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/