(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KOŠICE: Mestská polícia získala takmer dvadsaťtisíc eur na projekty
@ Aktuálne -> Polícia     Jun 09 2009 - 10:35 GMT
Kamerovým dohľadom zefektívnia ochranu majetku mesta a zvýši sa bezpečnosť občanov

KOŠICE 9. júna (SITA) – Mestská polícia získala takmer dvadsaťtisíc eur na projekty, ktorými chce zefektívniť ochranu majetku mesta a eliminovať páchanie priestupkov. Ako informovala hovorkyňa košického magistrátu Lucia Mihoková, košická mestská polícia uspela s dvoma projektmi, ktoré predložila na základe výzvy Ministerstva vnútra SR v oblasti prevencie protispoločenskej činnosti na rok 2009. Rada vlády SR pre prevenciu kriminality schválila dotáciu 17-tisíc eur na projekt monitorovania mestskej časti Západ bezpečnostnými kamerami a ďalších 2 500 eur na prevenciu kriminality pre deti a mládež.

Na projekte Monitorovanie MČ Košice – Západ bezpečnostnými kamerami sa bude mestská polícia podieľať sumou 60-tisíc eur, čo predstavuje 78 percent z celkových nákladov. „Zámerom projektu je vybudovanie kamerového systému v Mestskej časti Košice – Západ. Tým sa rozšíri kamerový systém mestskej polície v Košiciach o ďalšiu mestskú časť - k Starému Mestu a Šaci pribudne Západ. Peniaze použijeme na nákup a inštaláciu jednej priemyselnej kamery s príslušenstvom na budove Magistrátu mesta Košice. V tomto roku sa v mestskej časti Západ uloží prvá časť optickej siete v rozsahu 1 800 metrov a nainštaluje ďalšia priemyselná kamera na budove miestneho úradu Mestskej časti Západ,“ informoval zástupca náčelníka mestskej polície Slavomír Pavelčák. Do roku 2011 plánuje polícia nainštalovať v mestskej časti Západ šesť kamier, vrátane spomínaných dvoch.

„Medzi hlavné zámery mestskej polície v rokoch 2009 až 2011 patrí práve vybudovanie kamerového systému v MČ Západ, ktorá má 40 870 obyvateľov a je mestskou časťou s najvyšším počtom obyvateľov v Košiciach. Cieľom projektu je zefektívniť ochranu majetku mesta a mestskej časti a obmedziť, resp. eliminovať páchanie priestupkov, trestných činov alebo inej protispoločenskej činnosti,“ doplnil Pavelčák. Mestská polícia má v súčasnosti na monitorovanie bezpečnostnej situácie v celých Košiciach k dispozícii 20 kamier. Z toho 13 je inštalovaných v MČ Košice – Staré Mesto a sedem kamier v MČ Košice – Šaca.

Mesto bolo úspešné v uchádzaní sa o financie z fondov v rámci prevencie protispoločenskej činnosti aj v ďalšom projekte. „Na projekt s názvom Kriminálna prevencia pre deti a mládež dostane mestská polícia v Košiciach zo štátneho rozpočtu 2 500 eur,“ uviedol Pavelčák. Mesto prispeje sumou 796 eur, čo predstavuje 24 percent z celkových nákladov projektu. Projekt sa uskutoční formou interaktívnych prednášok a besied v školách od budúceho školského roka prevažne na hodinách etickej výchovy. „Je určený pre žiakov a študentov základných a stredných škôl v Košiciach. Schválené finančné prostriedky budú použité na nákup didaktickej techniky a propagačných materiálov,“ dodal Pavelčák.

V rámci preventívnych aktivít mali príslušníci mestskej polície najmä na základných školách v čase od 1. januára do 31. mája 68 prednášok a besied v rozsahu 70 vyučovacích hodín na témy Základné úlohy Mestskej polície Košice, Kriminálna prevencia pre mladých alebo ako sa chrániť pred možným nebezpečenstvom, Dopravná výchova, Šikanovanie a Obchodovanie s ľuďmi.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/