(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KOŠICE: Zbierka a benefičná dražba pomôžu deťom s cystickou fibrózou
@ Aktuálne -> Medicína     Jun 09 2009 - 10:38 GMT
KOŠICE 9. júna (SITA) – V košických uliciach budú dnes dobrovoľníci so zapečatenými pokladničkami vyberať dobrovoľné príspevky na kúpu prístroja pre deti s cystickou fibrózou do Detskej fakultnej nemocnice (DFN) v Košiciach, ktorý stojí okolo 4 000 €. Pokladnička bude aj v obchodnom dome Optima. Ako informovala hovorkyňa DFN Viera Horniaková, do zbierky sa zapojili aj organizátori a účastníci tenisového turnaja mužov ATP Challenger Tour Edymax Holding Košice Open, ktorý sa koná v areáli na Aničke.

„Organizátori sa rozhodli venovať výťažok zbierky na nákup prístroja na diagnostiku dýchania detí s cystickou fibrózou. Počas turnaja, na ktorý sa prihlásilo sedem bývalých členov hornej stovky svetového rebríčka, medzi nimi aj Dominik Hrbatý, budú organizátori vyberať dobrovoľné vstupné a príspevky počas sprievodných akcií. Nebude chýbať ani populárna dražba tenisových vecí, ktoré darujú niektorí hráči,“ povedala Horniaková. V minulých ročníkoch sa ujalo licitovanie rakiet Novaka Djokoviča či Daniely Hantuchovej. Rovnako i exhibícia či miesto vo štvorhre po boku známych slovenských tenistov.

„V hre bude tričko Novaka Djokoviča a presviedčam Miloša Mečíøa, aby do nej venoval aj svoju drevenú raketu. Je to však problém, lebo ich má veľmi málo a záujem o ne je veľký. V dražbe sa však určite niečo objaví od Janetty Husárovej či Dominika Hrbatého. V hre bude i víkendový pobyt v Tatranskej Lomnici, kde výhercu budem osobne učiť hrať tenis. Všetky vyzbierané prostriedky pôjdu na zakúpenie prístroja," uviedol technický riaditeľ turnaja Branislav Stankovič. Výťažok zbierky odovzdajú organizátori v sobotu 13. júna po finálovom zápase, ktorý sa začína na tenisových dvorcoch na Aničke o 14:00.

Cystická fibróza je závažné genetické ochorenie, ktoré negatívne ovplyvňuje kvalitu života a predčasne ho skracuje. Je to dedičné ochorenie, s ktorým sa človek narodí. Pri cystickej fibróze žľazy s vonkajším vylučovaním tvoria abnormálne hustý a patologický hlien, ktorý sa usadzuje na slizniciach a upcháva životne dôležité orgány. V pľúcach sa následne usádzajú baktérie, spôsobujúce ťažké infekcie a zápaly. Postupne sa tu tvoria nenapraviteľné zmeny. Podobne je postihnutý aj pankreas, ktorý nevylučuje dostatočné množstvo enzýmov potrebných na strávenie potravy. Cystická fibróza postihuje aj pohlavné orgány, pečeň, prínosové dutiny, často sa pridruží aj cukrovka. Postupne zasiahne všetky orgány. Jediné, čo nijako neovplyvňuje, je intelekt.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/