(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
ŠPORT: Košice budú mať svoju osobnosť roka
@ Aktuálne -> Šport     Jun 24 2009 - 14:28 GMT
Po dlhej absencii v druhom najväčšom meste Slovenska pripravujú Reprezentačný ples športovcov
KOŠICE 24. júna (SITA) - Šport v Košiciach žne v posledných rokoch úspechy, no metropola východu Slovenska a druhé najväčšie mesto krajiny v súčasnosti nemá anketu, na ktorej by tieto úspechy dostala do povedomia fanúšikov. Ankety Najlepší športovci Košíc či Košického kraja sa pomaly vytratili. Spoločnosť Progress Promotion Košice v spolupráci s magistrátom mesta sa rozhodla pre zmenu tohto stavu príznačne ŠOK-om - Názvom novej ankety Športová osobnosť Košíc 2009.

"Chceme prinavrátiť spoločenskú prestíž košickému športu a jeho osobnostiam," poznamenal na tlačovej besede otec tejto myšlienky Branislav Koniar, ktorého viacerí poznajú ako riaditeľa Medzinárodného maratónu mieru. Vyhlasovať sa bude víťaz a ďalší športovci Top skupiny už bez poradia. Zatiaľ nie je jasné, koľkočlenná skupina športovcov by to mala byť. "Uvažujeme tiež o tom, že kolektívne športy nebudú mať svoju osobitnú kategóriu, ale ich športovci budú ašpirovať na umiestnenie v absolútnom poradí. Je to z toho dôvodu, že anketa by časom nudila verejnosť, keby sa v nej každý rok objavovali stále tie isté kolektívy - trebárs basketbalistky, hokejisti, futbalisti či vodní pólisti," vysvetlil B. Koniar.

V ankete nebudú ani striktné kritériá výberu osobností. V minulosti bol problém práve v tom, že nebolo jasné dané, či športovec musí byť narodený v Košiciach, alebo stačí, že bude pôsobiť v košickom kolektíve. Rovnako panovali rozpaky, čo s osobnosťami, ktorí sú síce z Košíc, no majú klubovú príslušnosť inde, prípadne robili dobré meno mesta vo svete. "V tomto smere naozaj nie sú striktné pravidlá. Osobnosťou bude ten, kto v danom roku hájil farby košického klubu, kto sa síce v Košiciach nenarodil, ale žije tu a dosiahol pekné výsledky, prípadne robí dobré meno mestu vo svete. Z toho vyplýva, že anketa je otvorená aj pre legionárov.“

Okrem hlavnej kategórie sú pripravené i ďalšie dve - Legenda (každoročná spomienka na významné osobnosti košického športu) a Nádej (vyhodnotenie udalosti alebo výkonu v oblasti športu detí a mládeže). Nie je vylúčené, že pribudne i ďalšia za konkrétny počin či gesto fair play.

O výsledkoch ankety rozhodne 10-členná Košická športová akadémia (KŠA), ktorú zostaví organizátor zo zástupcov médií, partnerov a predstaviteľov mesta. Verejnosť sa bude môcť vyjadriť v doplnkovej kategórii ŠOK FAN v hlasovaní na internete. Pripravuje sa tiež webová stránka www.sportovaosobnost.sk.
Vyhodnotenie ankety bude každoročne spojené s Plesom košických športovcov, ich fanúšikov a hostí. Predbežným termínom je 30. január 2010. Ocenenie bude mať výsostne morálny charakter. Cieľom je vytvoriť originálne dielo - sochársku plastiku, ktorá získa prestížny charakter.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/