(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KOŠICE: Poslanci o zmene využitia lokality Všešportového areálu
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jun 25 2009 - 12:06 GMT
KOŠICE 25. júna (SITA) - Dramatický bol úvod rokovania košického mestského zastupiteľstva. Po ústnej informácii hlavného architekta mesta Košice Martina Drahovského sa totiž rozprúdila medzi poslancami diskusia na tému zmena územného plánu lokality Všešportového areálu. Tento bod bol na základe návrhu poslanca a starostu košickej mestskej časti Pavla Mutafova zaradený do programu rokovania hneď ako druhý, po informácii primátora Františka Knapíka o jeho činnosti. Mutafov vytýkal Útvaru hlavného architekta (ÚHA) a vedeniu mesta, že o takej veľkej zmene poslanci nediskutovali skôr, ako sa zámer medializoval. To kritizovali aj ďalší poslanci. Štefan Rychnavský upozornil, že bod bol zaradený do programu len ako ústna informácia a nechápe, prečo sa o tom tak široko diskutuje, keď k bodu nie sú žiadne písomné podklady a navyše sa tým bude zaoberať augustové zastupiteľstvo.

Magistrát a ÚHA v minulých dňoch zverejnili zámer zmeniť územný plán lokality Všešportového areálu s celkovou rozlohou 60 ha, pričom ide o zmeny týkajúce sa voľných plôch s rozlohou okolo 19 hektárov. Podľa Drahovského by sa v nasledujúcich rokoch mohlo v lokalite Všešportového areálu realizovať niekoľko významných investícií v hodnote približne 100 miliónov eur.

Drahovský poslancov upozornil, že zmena účelu využitia a územného plánu lokality Všešportového areálu bola iniciovaná samotným mestským zastupiteľstvom minulý rok a zmenou vlastníckych vzťahov a pomerov k bývalému futbalovému štadiónu Všešportového areálu. Zdôraznil, že Mestský futbalový klub Košice chcel stavať štadión vo východnej až juhovýchodnej časti lokality. Poslanci súhlasili a uložili ÚHA vypracovať zmenu územného plánu. Doložil, že o zmenu účelu využitia a zmenu územného plánu požiadala aj spoločnosť AVALTA, ktorá chce na mieste schátralého futbalového štadióna postaviť obchodno-spoločenské centrum. Preto sme pristúpili ku komplexnému riešeniu celej lokality a dali vypracovať dve štúdie, na ktoré už existujú posudky a zaoberala sa nimi aj odborná komisia zložená z architektov, a to nielen z mesta, ale aj z Bratislavy a Čiech, zástupcov mesta a dotknutých mestských častí a tiež investorov.

Primátor Knapík v reakcii na poslanca Mutafova uviedol, že celý proces prípravy zmeny územného plánu Všešportového areálu prebieha transparentne a potvrdil, že ide o plnenie uznesenia, ktoré poslanci prijali vlani, takže nejde o nijakú novinku.

Martin Drahovský v závere diskusie pozval poslancov v utorok 30. júna na prezentáciu štúdií zmeny územného plánu Všešportového areálu. Doložil, že okrem toho je kompletný materiál uverejnený aj na internetovej stránke mesta. Všetci obyvatelia mesta, vrátane poslancov, ho môžu písomne pripomienkovať do 6. júla. Po zapracovaní pripomienok by mali poslanci o zmene územného plánu Všešportového areálu rokovať na augustovom mestskom zastupiteľstve.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/