(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
ENERGETIKA: Tepláreň Košice vlani s tržbami vo výške 74,077 mil. eur
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Jul 03 2009 - 09:13 GMT
Košická tepláreň v minulom roku zaznamenala čistý zisk vo výške 62,8 tis. eur, pričom v predošlom roku dosiahla zisk vyše 4 mil. eur
BRATISLAVA 3. júla (SITA) - Spoločnosť Tepláreň Košice, a.s. (TEKO) dosiahla v minulom roku tržby z predaja vlastných výrobkov a služieb vo výške 74,077 mil. eur, čo je približne na rovnakej úrovni ako v predchádzajúcom roku. Firma TEKO v sledovanom období zaznamenala čistý zisk vo výške 62,8 tis. eur, pričom v predošlom roku dosiahla zisk vyše 4 mil. eur. Ako agentúru SITA informoval manažér pre vonkajšie vzťahy TEKO Marián Gladiš, spoločnosť vyplatí z vlaňajšieho zisku dividendy v objeme 56,6 tis. eur, zvyšok zisku pôjde do zákonného rezervného fondu. Teplárenská firma neplánuje v tomto roku vyplatiť z vlaňajšieho zisku podiel na zisku zamestnancov a tantiémy pre členov orgánov spoločnosti.

"Pod minuloročný pokles zisku sa zásadným spôsobom podpísalo niekoľko faktorov, ktoré manažment spoločnosti nemohol priamo ovplyvniť. Tým najzásadnejším bol výrazný nárast cien palivových vstupov na výrobu tepla, najmä zemného plynu, ktorý počas minulého roka zdražel o vyše 36 %. Cena čierneho energetického uhlia vlani vzrástla o vyše 24 %. Kým väčšina teplárenských spoločností na túto skutočnosť reagovala postupným zvyšovaním ceny tepla, naša firma si uplatnila len tretinu z tohto navýšenia," spresnil dôvody medziročného poklesu zisku Gladiš. Košická tepláreň podľa neho na cenu tepla prispela zo svojho zisku v roku 2008 sumou zhruba 2,26 mil. eur. "Strategickým cieľom spoločnosti TEKO je totiž udržanie dlhodobo prijateľných cien tepla pre obyvateľov mesta Košice, ktoré sú zhruba o 2,50 eur za gigajoul pod celoslovenským priemerom," spresnil Gladiš. Ïalším činiteľom, ktorý podľa neho ovplyvnil výšku minuloročného zisku spoločnosti, bola nastupujúca finančná a hospodárska kríza. "Jedným z jej negatívnych dôsledkov je utlmovanie výrobných kapacít priemyselných podnikov, následkom čoho dochádza ku kontinuálnemu poklesu dopytu po teple a elektrickej energii," dodal Gladiš.

Tepláreň Košice vznikla rozdelením spoločnosti Slovenské elektrárne k 21. januáru 2002 na tri samostatné akciové spoločnosti, a to na Tepláreň Košice, Slovenské elektrárne a SEPS. Patrí k najväčším výrobcom a distributérom tepla vo forme horúcej vody a pary v sústave centralizovaného zásobovania teplom na Slovensku. Pôsobí na trhu s tepelnou energiou v meste Košice a Prešov. Teplom na vykurovanie a prípravou teplej úžitkovej vody zásobuje až 85 % domácností mesta Košice, podnikateľské subjekty a ďalšie inštitúcie. TEKO je najväčší výrobca tepla vo forme horúcej vody a pary na Slovensku. Teplom na vykurovanie zásobuje 75 tis. košických domácností a 2 700 bytov v Prešove. Jediným akcionárom TEKO je štát, prostredníctvom Fondu národného majetku SR.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/