(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KOŠICE: Zmluva o dodávkach pary z KOSIT-u pre TEKO je v nedohľadne
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Jul 09 2009 - 08:38 GMT
KOŠICE 9. júla (SITA) – Niekoľko týždňov trvajúce rokovania medzi spoločnosťami Tepláreň Košice (TEKO) a KOSIT v otázke uzatvorenia zmluvy sú zatiaľ neúspešné. Ako dnes agentúru SITA informoval hovorca spoločnosti KOSIT Roland Bánhegyi, TEKO navrhuje zmluvné podmienky, ktoré neodzrkadľujú témy dohovorov z júnového stretnutia pod garanciou primátora mesta Košice Františka Knapíka.

Rokovania medzi TEKO a KOSIT, ktorá chce košickej teplárni dodávať paru vznikajúcu v spaľovni komunálneho odpadu, trvajú už niekoľko týždňov, lebo partneri sa nevedia dohodnúť najmä na ekonomických podmienkach dodávok pary, predovšetkým na pokutách za výpadky v dodávkach, ale aj na niektorých iných podmienkach dodávok. Teplo vznikajúce pri spaľovaní komunálneho odpadu tak uniká z veľkej časti bez úžitku. Mesto v akciovej spoločnosti KOSIT vlastní 34 percent akcií, väčšinovým akcionárom je talianska spoločnosť 4 Italy. TEKO je stopercentná štátna akciová spoločnosť.

Ako uvádza Bánhegyi, súčasná bezvýchodisková situácia spočíva hlavne v pokutách, ktoré chce TEKO aplikovať v prípade neplánovaných odstávok v dodávkach pary. „V princípe, takéto pokuty by mohli byť z našej strany akceptované, pokiaľ by boli v primerane rozumnej výške. Je pre nás neprijateľné platiť fixnú pokutu vo výške 5000 eur za odstávku a k tomu sumu v hodnote neodobratej pary. Takéto konanie nemá oporu legislatíve, ani v podnikateľskej morálke a už vôbec nie v štátnej akciovej spoločnosti, ktorá má sledovať líniu podpory obnoviteľných zdrojov energie, ktorým spaľovňa je. V Taliansku som sa s takýmto prístupom nikdy nestretol a nepoznám takýto prípad ani z iných krajín civilizovanej Európy,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti KOSIT Adelmo Benassi.

„Bohužiaľ, sme stále viac presvedčení, že činnosť TEKO nemá nič spoločné s jednoduchým obchodným rokovaním ohľadom nákupu a predaja pary. Pochybnosťou je, či TEKO vďaka svojej monopolnej pozícii nechce finančne oslabiť KOSIT, čím by zabránilo prebiehajúcemu investičnému plánu. Ten by mal byť základom pre napredovanie KOSIT-u v oblasti zberu a likvidácie odpadu v meste Košice na najbližších desať rokov,“ uviedol Bánhegyi.

„KOSIT klame, je to energeticky nespoľahlivá spoločnosť. KOSIT žiada pre seba zvýhodnenú zmluvu a podmienky, ktoré zvýšia cenu tepla v Košiciach. Súkromná firma s účasťou mesta chce zarábať na úkor Košičanov. Magistrát mesta nečinne prihliada na aktivity súkromnej firmy, ktoré smerujú proti obyvateľom mesta. TEKO, a.s. je spoločnosť, ktorá bezpečne a spoľahlivo zabezpečuje celoročnú dodávku tepla a teplej úžitkovej vody za ceny, ktoré sú dlhodobo najnižšie na Slovensku. Žiadame primátora mesta, aby zabezpečil plnenie dohôd, ktoré boli za jeho účasti dohodnuté,“ uvádza sa v stanovisku spoločnosti TEKO.

Akciová spoločnosť KOSIT vznikla v roku 2001 ako spoločný podnik mesta Košice a zahraničného strategického investora. KOSIT zabezpečuje pre mesto Košice zber, separovanie a nakladanie s komunálnymi odpadmi vrátane ich spaľovania v spaľovni, ako aj zimnú a letnú údržbu komunikácií. V súčasnosti je majoritným akcionárom spoločnosti talianska spoločnosť 4 Italy, ktorá vlastní 61 percent akcií, mesto Košice má 34 percent, päť percent akcií má spoločnosť Simest, S.p.A. Základné imanie spoločnosti je 13 277 200

Tepláreň Košice (TEKO) je akciovou spoločnosťou od roku 2002 a stopercentným akcionárom je štát zastúpený fondom národného majetku. Je monopolným výrobcom tepla a teplej vody pre mesto Košice a časť mesta Prešov. Základné imanie spoločnosti je vyše 38,2 milióna eur.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/