(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KOŠICE:Pokračujú prestrelky medzi mestom a spoločnosťami TEKO a KOSIT
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Jul 14 2009 - 08:14 GMT
KOŠICE 13. júla (SITA) – Slovné prestrelky ďalej pokračujú medzi štátnou akciovou spoločnosťou Tepláreň Košice, mestom i spoločnosťou KOSIT, ktorá likviduje komunálny odpad v spaľovni a vyrobenú paru chce dodávať teplárni. TEKO dnes prostredníctvom inzerátov v médiách vyzýva primátora Františka Knapíka, aby začal aktívne riešiť problémy obyvateľov mesta a zabezpečil plnenie všetkých dohôd, ktoré boli výsledkom spoločného rokovania troch strán – mesta, TEKO a KOSIT. TEKO obviňuje primátora, že nevie, čo sa reálne deje v spaľovni v spoločnosti KOSIT, nemá informácie o základných a zásadných krokoch, ktoré mestská spaľovňa odpadov realizuje a nečinne sa prizerá na aktivity súkromnej spoločnosti, ktoré poškodzujú záujmy občanov mesta.

„Považujeme za pomýlené a groteskné, že spoločnosť TEKO vyzýva primátora, aby zabezpečil plnenie dohody, pričom to má plne v rukách práve TEKO. Konanie TEKO nemožno považovať za konanie v súlade s etikou, ekológiou, hospodárnosťou a záujmami občanov. Konanie TEKO môže mať negatívny vplyv na výšku cien služieb v oblasti nakladania s komunálnym odpadom,“ uviedol v stanovisku mesta vedúci komunikačného referátu košického magistrátu Jaroslav Vrábeľ. Potvrdil, že mesto má záujem na uzavretí zmluvy medzi spoločnosťami KOSIT a TEKO. Doložil, že primátor František Knapík ako štatutár mesta, ktoré je menšinovým, 34-percentným akcionárom spoločnosti KOSIT, sa v rámci svojich možností aktívne podieľal na spoločnom stretnutí všetkých strán v záujme vyriešenia súčasnej situácie v prospech obyvateľov mesta Košice.

„Zatiaľ ani v jedinom prípade primátor nedostal od spoločnosti TEKO informáciu o tom, že by predbežne prerokovanú dohodu nebolo možné uzavrieť, či už pre ekonomickú nevýhodnosť alebo technologickú nemožnosť odoberania pary od KOSIT-u,“ informoval Vrábeľ. Doplnil, že primátor Knapík opakovane vyzve obe zúčastnené strany, aby našli spoločnú reč a dohodli sa na zmluvných podmienkach odberu pary, prospešných rovnako pre obe strany a v konečnom dôsledku aj pre obyvateľov mesta Košice.

„TEKO úmyselne vytvára falošný obraz situácie s cieľom oslabiť postavenie KOSIT-u na trhu s odpadovým hospodárstvom. Kalkulácia ceny za teplo a zneškodnenie odpadu sú úzko prepojené. Pán predseda predstavenstva spoločnosti TEKO a.s. nie je odborníkom na odpadové hospodárstvo a preto sú jeho vyjadrenia hrubo zavádzajúce a svedčia o úmysle podporiť iné podnikateľské subjekty v tomto sektore, v ktorom sám nepôsobí,“ uvádza sa v stanovisku spoločnosti KOSIT, ktoré dnes agentúre SITA poskytol hovorca Roman Bánhegyi. Podľa vyjadrenia, ak by spoločnosť TEKO a.s. odoberala celkovú produkciu nami vyrobeného tepla, cena poplatku za odpad by mohla výrazne klesnúť.

Akciová spoločnosť KOSIT vznikla v roku 2001 ako spoločný podnik mesta Košice a zahraničného strategického investora. KOSIT zabezpečuje pre mesto Košice zber, separovanie a nakladanie s komunálnymi odpadmi vrátane ich spaľovania v spaľovni, ako aj zimnú a letnú údržbu komunikácií. V súčasnosti je majoritným akcionárom spoločnosti talianska spoločnosť 4 Italy, ktorá vlastní 61 percent akcií, mesto Košice má 34 percent, 5 percent akcií má spoločnosť Simest, S.p.A. Základné imanie spoločnosti je 13 277 200 eur.

Tepláreň Košice (TEKO) je akciovou spoločnosťou od roku 2002 a stopercentným akcionárom je štát zastúpený fondom národného majetku. Je monopolným výrobcom tepla a teplej vody pre mesto Košice a časť mesta Prešov. Základné imanie spoločnosti je vyše 38,2 milióna eur.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/