(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KOŠICE: Mesto využíva inštitút osobitného príjemcu dávok pre 352 ľudí
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Jul 16 2009 - 08:45 GMT
Pod dohľadom komunitných pracovníkov musia rodiny nakúpiť základné potraviny, hygienické potreby, pomôcky pre deti do školy, oblečenie, lieky a len zvyšok dostanú do rúk
KOŠICE 16. júla (SITA) – Mesto Košice je v súčasnosti osobitným príjemcom sociálnych dávok pre 352 poberateľov. Tento inštitút mesto aktívne využíva od roku 2004. Ako uviedla pracovníčka referátu sociálnych vecí košického magistrátu Beáta Horváthová, mesto vtedy samo požiadalo úrad práce, sociálnych vecí a rodiny o určenie za osobitného príjemcu pre 20 poberateľov dávok najmä v súvislosti s úhradami za bývanie. Postupne rástol počet poberateľov dávok, pri ktorých mesto vystupovalo ako osobitný príjemca. V roku 2005 to bolo pre 150 a v roku 2006 pre 280 poberateľov dávky v hmotnej núdzi. V roku 2007 už pre 373 poberateľov a dávky sa v tomto období začali vyplácať už priamo v komunitnom centre na Luníku IX.

Poberateľom z ostaných mestských častí boli dávky po strhnutí dohodnutých poplatkov vyplácané priamo na košickom magistráte. V minulom roku bol počet poberateľov prostredníctvom inštitútu osobitného príjemcu v priemere 332 ľudí mesačne. „Pokles poberateľov dávok v hmotnej núdzi súvisel so zvyšovaním zamestnanosti, zvýšenou migráciou do zahraničia, ako aj zvýšenou kontrolou poberateľov, odhaľovaním čiernej práce a odnímaním dávok v hmotnej núdzi. V súčasnosti je mesto určené ako osobitný príjemca pre 352 poberateľov mesačne,“ dodala Horváthová.

Inštitút osobitného príjemcu využíva mesto pre klientov, ktorí podľa šetrení komunitných pracovníkov nevyužívajú dávku na účel, na ktorý sa poskytuje. Podľa Horváthovej Magistrát mesta Košice iniciatívne predkladal a stále predkladá podnety úradu práce na určenie osobitného príjemcu dávky v hmotnej núdzi. „Úradu práce pravidelne poskytujeme zoznamy týchto osôb a záznamy šetrení. Obsahujú skutočnosti, podľa ktorých treba klientov zahrnúť do systému osobitného príjemcu, pomáhať im pri účelnom hospodárení s financiami a dohliadať na využívanie dávky v hmotnej núdzi. Úrad práce požiadal mesto o určenie osobitného príjemcu dávky v hmotnej núdzi len v dvoch prípadoch, a to v tomto roku,“ informovala Horváthová.

Mesto Košice realizuje inštitút osobitného príjemcu pre obyvateľov žijúcich v nelegálnych osadách len v ôsmich prípadoch, pričom v troch výplatných termínoch vypláca dávku v hmotnej núdzi. Po prevzatí dávky v hmotnej núdzi pod dohľadom komunitných pracovníkov musia tieto rodiny nakúpiť základné potraviny, hygienické potreby, pomôcky pre deti do školy, oblečenie, lieky a len zvyšok dostanú do rúk.

Ako uviedla Horváthová, mesto robí osobitného príjemcu prídavku na dieťa aj vtedy, keď rodič nevyužíva prídavok na výchovu a výživu dieťaťa, momentálne je to pre 123 osôb a 227 detí. Mesačne sa vyčerpá pre tieto deti 4 823,75 € tak, že sociálni pracovníci mesta chodia osobne na nákupy s rodičmi detí a dohliadajú na to, aby nakupovali účelne a predovšetkým pre deti. Ak dieťa nechodí do školy, uplatňuje sa tento inštitút prostredníctvom základných škôl, ktoré vyplácajú prídavok na dieťa oprávnenej osobe alebo vyplácajú obedy v škole. Momentálne takto dostáva peniaze 344 detí, celková suma je 7 310 €.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/