(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
PRIESKUM: Väčšina mladých ľudí bojuje pred vystúpením s trémou
@ Aktuálne -> Rôzne     Jul 17 2009 - 11:53 GMT
17. júla (SITA) - Väčšina mladých ľudí máva pred dôležitým vystúpením, skúškou, pohovorom či prezentáciou trému. O niečo väčšie trémistky sú pritom dievčatá. Vyplýva to z pravidelného online prieskumu GfK Young Monitor, do ktorého sa začiatkom júla zapojili mladí ľudia od 15 do 25 rokov. Napätie a neistotu pred vystúpením nepociťuje iba zhruba desať percent mladých Slovákov a Sloveniek. Tá pomáha k lepším výkonom iba viac ako tretine ľudí. Naopak, celkový nepríjemný pocit stupňuje u polovici respondentov a respondentiek. Tréma sa u mladých ľudí prejavuje najčastejšie žalúdočnými problémami, pocitmi stiahnutého žalúdka, potením rúk či celého tela, búšením srdca, roztraseným hlasom a problémami so štylizáciou viet. Približne štvrtina trémistov a trémistiek sa tiež červená alebo zabúda, čo chce povedať. Pätine mladých ľudí sa zvyknú triasť ruky, alebo majú sucho v hrdle.

Podľa väčšiny mladých trémistov a trémistiek sa dá nervozita prekonať pravidelným tréningom a skúsenosťami. Tiež by privítali, ak by sa prezentačným zručnostiam na školách venovala oveľa väčšia pozornosť. Spôsoby boja mladých ľudí s trémou sa rôznia. Približne 27 percent ľudí pred dôležitým vystúpením zhlboka dýcha. Zhruba 18 percent sa spolieha na dôslednú prípravu alebo tréning a opakovanie najdôležitejších vecí. Rovnaký počet respondentov a respondentiek sa vnútorne povzbudzuje, dodáva si sebadôveru a snaží sa pozitívne myslieť. O niečo menej, asi 13 percent, odľahčuje dôležitosť situácie. Deviatim percentám Slovákov a Sloveniek pomáha, keď sa môžu pred vystúpením s niekým porozprávať. Najmenej, tri percentá trémistov a trémistiek, sa snaží počas vystúpenia uchopiť situáciu do vlastných rúk, iniciatívne klásť otázky, snažia sa spoznať publikum, alebo odľahčiť atmosféru. Iba zhruba pätina mladých ľudí s trémou nebojuje, pretože podľa nich časom sama opadne.

Agentúru SITA informovala Marketing Communication Manager spoločnosti GfK Slovakia Daniela Čekovská.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/