(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KOŠICE: Festival Schengenský poludník navštívilo vyše štyritisíc ľudí
@ Kultúra -> Podujatia     Jul 27 2009 - 09:20 GMT
KOŠICE 27. júla (SITA) – Záverečným koncertom v maďarskom Miškovci vyvrcholil v nedeľu premiérový ročník Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Schengenský poludník – Eurochestries Slovakia 2009, ktorý sa 18. júla začal v Košiciach. Podľa riaditeľa festivalu a dirigenta mládežníckeho orchestra Igora Dohoviča festival prekonal očakávania. „Počas posledných dní ma príjemne prekvapilo viacero vecí. Najmä záujem divákov o festivalové koncerty, ale napríklad aj atmosféra v Európskom dome na Spišskej Kapitule, kde boli účastníci ubytovaní a kde boli skúšky veľkého medzinárodného orchestra,“ povedal.

Päť zahraničných a jeden domáci súbor sa predstavili na 19 koncertoch v siedmich mestách Košického a Prešovského kraja. Dva koncerty odohral spojený medzinárodný orchester a zbor v zahraničí – jeden v poľskom Krosne, ďalší v maďarskom Miškovci. Spolu ich videlo viac ako štyritisíc divákov. O veľkom zábere festivalu svedčí aj to, že autobusy s účastníkmi najazdili počas desiatich dní viac ako päťtisíc kilometrov.

Ako informoval mediálny manažér festivalu Svjatoslav Dohovič, už koncert v košickom kostole Premonštrátov ukázal, že mladí muzikanti zo Španielska, Francúzska, Ukrajiny, Japonska a Rakúska urobili okrem vystupovania na koncertoch aj poriadny kus práce. „Spoločný program dvoch festivalových orchestrov a zboru dvíhal divákov zo sedadiel a na konci nechýbal dlhotrvajúci standing-ovations. Ária Madam Butterfly z rovnomennej opery Giacoma Pucciniho v podaní sólistky košickej opery Lucie Knotekovej a pod taktovkou Igora Dohoviča, či predohra k opere Richarda Wagnera Majstri speváci norimberskí pod taktovkou španielskeho dirigenta Ángela Garrida nadchli divákov v Košiciach, ale aj v poľskom Krosne. Prekvapením bola aj Suchoňova Aká si mi krásna v podaní spoločného zboru spevákov z Japonska a Ukrajiny,“ povedal S. Dohovič.

Spokojnosť netajil ani Claude Revolte, prezident federácie Eurochestries. Tá podobné festivaly organizuje už 20 rokov a Slovensko sa stalo siedmou krajinou, ktorá sa do tejto siete zapojila. „Festival na Slovensku je vďaka organizátorom veľkým úspechom. Stretli sa tu kvalitné orchestre aj zbory, koncerty boli v dobrých priestoroch a videlo ich veľa ľudí. Sme radi, že sme tento projekt dostali na Slovensko,“ povedal.

Organizátori už začínajú rozmýšľať nad ďalším ročníkom. „Chceme z festivalu urobiť tradíciu a ešte viac jeho obsahom napåňať základnú myšlienku, ktorá je v názve. Vybudovať namiesto „železnej“ schengenskej hranice hudobný schengenský poludník, ktorý by spájal mladých umelcov z oboch strán novej hranice. Aj preto sa pokúsime pozvať na budúci ročník festivalu súbory z ďalších krajín za východnou hranicou,“ uviedol riaditeľ festivalu Igor Dohovič.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/