(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KOŠICE: Poslanci KSK schválili škrty v rozpočte
@ Aktuálne -> Verejná správa     Aug 24 2009 - 11:52 GMT
Výpadok v príjmoch 3,1 milióna eur chcú vykryť znížením výdavkov o 2,7 milióna eur a čerpaním pol milióna eur z rezervného fondu.
KOŠICE 24. augusta (SITA) – Poslanci Košického samosprávneho kraja (KSK) bez väčších diskusií na dnešnom rokovaní schválili správu o plnení rozpočtu za šesť mesiacov. V prvom polroku dosiahol KSK bežné príjmy viac ako 73,4 milióna eur, čo predstavuje 55,25 percenta z plánovaných príjmov, bežné výdavky boli 71,5 mil. €, čo predstavuje 39,47 percenta z plánovaného objemu. Kapitálové príjmy dosiahli 1,407 mil. €.

V ďalšom bode sa zaoberali návrhom úpravy rozpočtu do konca roka. Ako uviedol predseda KSK Zdenko Trebuľa, očakávaný výpadok príjmov od začiatku roka dosiahne 14 mil. eur. Ako vyplýva z dôvodovej správy, v máji a júni podstatne klesol príjem kraja z podielových daní fyzických osôb, kým v januári dosiahol tento príjem vyše 7,5 mil. eur, v júni klesol na 2,5 mil. eur. Výpadok chce riešiť znížením výdavkov o 2,7 mil. eur a použitím takmer pol milióna eur z rezervného fondu. Poslanci návrh na zmenu rozpočtu schválili.

Navrhované zníženie daňových príjmov v úprave predstavuje čiastku 3 153 422 €. Z materiálov vyplýva, že škrty vo výdavkovej časti by sa nemali dotknúť spolufinancovania rozvojových projektov hradených z európskych fondov, kde košická krajská samospráva navrhuje zvýšenie. Zníženie výdavkov sa citeľne dotkne dopravy, kde z modernizácie ciest a mostov má byť 2,9 milióna eur z úveru Európskej investičnej banky (EIB) presunutých do podprogramov múzeá, šport a školská telesná výchova. O takmer jeden milión eur majú klesnúť bežné výdavky v programe kultúra, pričom sa to výrazne dotkne účasti kraja na projekte Európske hlavné mesto Košice (EHMK). Škrty sa dotknú aj maďarského divadla Thália, rómskeho divadla Romathan a Spišského divadla. Štefan Zachariáš upozornil, že ak dôjde k výrazným škrtom financií pre divadlo Thália, bude ohrozená jeho existencia. Poslankyňa ¼uba Blaškovičová upozornila, že ak divadlá prestanú pre nedostatok peňazí uvádzať premiéry, pomaly prestanú hrať a to vlastne povedie k ich zániku.

O vyše 230 000 eur majú klesnúť aj výdavky na sociálne služby, o vyše 267 000 eur bežné výdavky na chod Úradu KSK, ďalších 200 000 eur má ušetriť správa majetku KSK.

Po týchto úpravách rozpočtu KSK ráta s celkovými príjmami 188 796 073 € a výdavkami 188 759 538 eur.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/