(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KOŠICE: Výročie Petroviec oslávili prezentáciou poviedok o obci
@ Aktuálne -> Región     Aug 31 2009 - 10:17 GMT
Obec Petrovce pri príležitosti 755. výročia v spolupráci s literárnou spoločnosťou Pravé orechové vydala knihu desiatich poviedok. Sú v nej literárne spracované životné príbehy ľudí, ale aj historky o strigách, strašidlách a zjaveniach
KOŠICE 31. augusta (SITA) – Obec Petrovce nad Laborcom oslávila cez víkend 755. výročie prvej písomnej zmienky aj verejnou prezentáciou knihy poviedok z vlastnej minulosti Petrovské poviedky, ktorú v týchto dňoch vydala literárna spoločnosť Pravé orechové.

Ako uviedol predseda spoločnosti Slavomír Szabó, čitatelia v nej nájdu desať povestí, tradovaných i historicky verných príbehov z Petroviec nad Laborcom. Knižné dielo vzniklo na základe objednávky obce. Spisovatelia uskutočnili výskum tradovaných historiek i skutočných príbehov a ich literárne spracovanie počas necelého roka.

Štyria spisovatelia z Pravého orechového príbehy zozbierali od najstarších obyvateľov obce a literárne spracovali, tak ako sa uchovali v pamätiach tunajších ľudí. V týchto dielach sa odráža spôsob myslenia i predstavivosť minulých generácií, ale tiež osudy skutočných ľudí, ktorí síce nikdy netvorili dejiny, ale dôsledky všetkých historických zmien sa ich bezprostredne dotýkali. „Z časového hľadiska poviedky dejovo siahajú od konca 19. storočia po časy tzv. reálneho socializmu. Jednotlivé historické súvislosti a reálie sme konzultovali s historikmi a etnológmi, aby sme čo najvernejšie vykreslili jednotlivé obdobia vývoja spoločnosti a zemplínskej vidieckej kultúry. Kniha, samozrejme, odráža aj rôzne dejinné zlomy, v ktorých sa profilovali nové spoločenské vzťahy. Literárneho spracovania sa tak dočkali osudy ľudí, ktorí začiatkom 20. storočia odchádzali zo Zemplína za prácou do Ameriky, alebo deň oslobodenia Petroviec na konci II. svetovej vojny. Z tradovaných historiek sú to najmä poviedky o miestnych bosorkách, strašidlách a údajných zjaveniach,“ povedal Szabó.

„Dejiny dediny tvoria ľudia, ktorí sa v nej rodia, žijú, umierajú. Sú nasiaknuté emóciami, často i nezvyčajnými ľudskými osudmi a v porovnaní s komfortom dnešnej doby vyznievajú až neuveriteľne. Verím, že okrem súčasníkov sa táto kniha dostane do rúk aj tým, ktorí sa ešte len narodia, keď tu už my nebudeme. Neviem, v akých časoch budú žiť oni. Som však rád, že sa skrz čítanie týchto poviedok aj oni dozvedia, ako sa tu žilo kedysi,“ uviedol starosta obce Petrovce nad Laborcom Štefan Rovňák.

Literárna spoločnosť Pravé orechové vznikla v roku 2001 v Košiciach ako občianske združenie spisovateľov, ktorí sa venujú nefiktívnej beletrii – literárnej tvorbe na základe vypočutého, prípadne naštudovaného zo starých archívnych materiálov. Petrovské poviedky je ich siedma kniha. Okrem toho realizovali štrnásť rozhlasových poviedok a hier, na internetových stránkach www.praveorechove.com ponúkajú na čítanie približne 200 poviedok. Niektoré z nich už zaznamenali návštevnosť vysoko cez tritisíc čitateľov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/