(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Tarify za parkovanie budú aj polhodinové, lacnejšie nebudú
@ Aktuálne -> Verejná správa     Oct 26 2009 - 14:59 GMT
KOŠICE 26. októbra (SITA) – Polhodinovú taxu za 50 centov a ďalšie novinky chce od začiatku novembra zaviesť mesto Košice v systéme plateného parkovania. O zmenách po troch mesiacoch fungovania poplatkov za parkovanie v širšom centre mesta informovali dnes na tlačovej besede viceprimátor Mikuláš Čečko a riaditeľ Správy mestských komunikácií Peter Herman. Čečko zdôraznil, že zavedením plateného parkovania - jedno euro za hodinu - sa naplnil základný cieľ – regulácia dopravy v širšom centre mesta. Podľa Hermana Košice nemajú najdrahšie parkovanie, v celoslovenskom rebríčku je to až piate miesto. Od 1. augusta dosiahla Správa mestských komunikácií výnos okolo 154 000 eur.

Mesto Košice zaviedlo systém plateného parkovania v širšom centre mesta od 1. augusta tohto roka. K dispozícii je 3 352 parkovacích miest, vrátane 26 miest pre autobusy, z toho je 2 793 parkovacích miest na uliciach, sedem rampových systémov s 363 miestami, ďalších 196 miest je na štyroch parkoviskách mimo centra mesta. Okrem toho je pre rezidentov vyhradených 408 miest. Podľa viceprimátora Mareka Vargovčáka platené parkoviská v centrálnej zóne sú vyťažené v priemere na 70 percent. „K zmenám pristupujeme na základe dvaapolmesačného monitoringu a pripomienok občanov. Cieľom zmien, ktoré začnú platiť postupne od 1. novembra je vyjsť v ústrety širokej motoristickej verejnosti, rezidentom a rodičom detí navštevujúcich materské školy v Starom Meste."

Herman informoval, že okrem polhodinového parkovania za 50 centov hradených cez automaty skracuje sa čas plateného parkovania v pracovných dňoch do 18. hodiny mimo rampových parkovísk, kde sa platí do 19:30. V sobotu vrátane rampových parkovísk sa bude platiť od 7:30 do 13. hodiny. Podľa Hermana mesto vychádza v ústrety aj rezidentom, pre ktorých platí, že ak od 17. hodiny nenájdu voľné vyhradené rezidentské miesto uvedené na rezidentskej karte, majú nárok bezplatne zaparkovať aj na nevyhradenom platenom parkovisku v mieste svojho bydliska.

„Okrem toho sa zavádza aj prenosná rodinná rezidentská karta pre tých, ktorí majú viac motorových vozidiel, ktorú vydáme za minimálny manipulačný poplatok. Vychádzame v ústrety rodičom škôlkarov v Starom Meste, ktorí môžu pri škôlke krátkodobo zaparkovať v spoplatnenej zóne v ranných a popoludňajších hodinách, ale musia mať za sklom potvrdenie vydané riaditeľom škôlky,“ povedal Herman.

Herman informoval o zámere zaviesť v priebehu roka 2010 druhé a tretie pásmo systému plateného parkovania, aby boli regulované aj zóny priľahlé k širšej časti centra mesta. Na jar budúceho roka by mal začať fungovať SMS parking – úhrada za parkovanie cez SMS správu.

Po zavedení plateného parkovania začiatkom augusta sa zdvihla vlna nespokojnosti medzi obyvateľmi mestskej časti Staré Mesto, ktorí označili systém za zlý a pre nich ekonomicky neprijateľný. V petícii sa dožadujú najmä zníženia poplatkov za rezidentské karty. „Čiastočne sme sklamaní, mesto len sčasti pozitívne reagovalo na naše pripomienky a návrhy. Vôbec nevyšlo v ústrety obyvateľom mestskej časti Staré Mesto. Pokračujeme ďalej v zbieraní podpisov pod našu petíciu a pokúsime sa získať potrebných dvetisíc podpisov, aby sa petíciou zaoberalo mestské zastupiteľstvo,“ uviedol pre agentúru SITA iniciátor a člen petičného výboru Igor Holéczy.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/