(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Rozdiel v príjmoch a výdajoch kryjú rezervným fondom a úvermi
@ Aktuálne -> Verejná správa     Oct 27 2009 - 14:26 GMT
KOŠICE 27. októbra (SITA) - Po poldruhahodinovej rozprave poslanci košického mestského zastupiteľstva predložený návrh na v poradí už štvrtú zmenu rozpočtu. Schválili ju tak, ako ju predložil primátor Košíc František Knapík (KDH). Po štvrtej úprave rozpočtu by mali bežné a kapitálové príjmy mesta dosiahnuť vyše 119,4 mil. eur a výdaje vyše 133 mil. eur, pričom rozdiel v objeme vyše 13 mil. eur má byť krytý príjmami z finančných operácií – prevodmi peňazí z fondu rozvoja bývania a rezervného fondu a novými úvermi v objeme približne 8,8 mil. € na rozvojové projekty.

„Boli sme nútení prikročiť k úprave rozpočtu pre výpadok v príjmovej časti, aby sme udržali vyrovnaný rozpočet,“ uviedol po rokovaní Knapík. Podľa jeho slov škrtali výdaje tam, kde to bolo ešte únosné a tak, aby samospráva dokázal plniť úlohy stanovené zákonom. Na strane druhej neškrtali výdavky na projekty realizované z európskych fondov.

Ako vplynulo z materiálov, mesto časť výpadkov príjmovej časti rozpočtu v priebehu tohto roka kryje použitím prostriedkov z rezervného fondu, ktorý dosahoval na začiatku roka vyše 6,1 milióna eur a po štvrtej zmene klesne na úroveň necelých 500 000 eur. „Takýto pokles je istým rizikom v prípade nepredvídaných situácií,“ pripustil v odpovedi na otázku agentúry SITA Knapík.

Škrty v rozpočte sa dotknú dopravy, kultúry a športu. Citeľný dopad budú mať škrty najmä na mestské časti, kde sa už raz znižoval transfer z podielových daní a po štvrtej úprave sa majú príjmy mestských častí znížiť o ďalších päť percent, pričom v absolútnom vyjadrení ide o výpadok v objeme 441 602 eur.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/