(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
BASKETBAL-EL: Dobrí anjeli chcú v stredu proti Bourges zvíťaziť
@ Aktuálne -> Šport     Nov 03 2009 - 13:15 GMT
KOŠICE 3. novembra (SITA) - V stredu sa košickí Dobrí anjeli predstavia prvýkrát v aktuálnej sezóne svojim fanúšikom v najprestížnejšej ženskej basketbalovej klubovej súťaži v Eurolige, keď o 19.00 h SEČ privítajú v Infinity Aréne francúzskeho majstra Bourges Basket.
Klub z Bourges je jedným z najúspešnejších v histórii Euroligy. Hráva v nej nepretržite od sezóny 1995/96. Tri víťazstvá (1997, 1998 a 2001) okrem Francúzok zaznamenal už len Spartak Moskovská oblasť. Až osemkrát sa dokázal za ten čas dostať do záverečného Final Four. V uplynulej sezóne triumfoval v domácej súťaži aj vo Francúzskom pohári, v Eurolige stroskotal tesne pred bránami Final Four vo štvrťfinále proti maďarskému šampiónovi zo Šopronu. Oproti minulej sezóne sa jeho káder významne obmenil. Do Jekaterinburgu zamierila rozohrávačka Celine Dumercová, do Pécsu maďarská krídelníčka Bujdosová a kariéru ukončili skúsené tridsiatničky Catherine Melainová a Alessandra Santosová.

"Najväčšou posilou v aktuálnej sezóne je Grékyňa Styliani Kaltsidová, ktorú dobre poznajú z majstrovstiev Európy aj slovenské basketbalistky. Počas týždňa podpísali zmluvu s americkou rozohrávačkou z klubu WNBA New York Liberty Essance Carsonovou, či však proti nám v stredu nastúpi, to dnes nevieme povedať," konštatoval pre agentúru SITA generálny manažér Dobrých anjelov Daniel Jendrichovský a pokračoval: "Bourges má veľmi dobré kolektívne poňatie hry, disponuje výbornou obranou, no v útoku sa hráčky trápia." Jeho slová potvrdzujú aj výsledky Bourges v prebiehajúcej sezóne. Zverenkyne trénera Pierra Vincenta majú v najvyššej francúzskej súťaži po 7 kolách na konte už dve prehry a pred týždňom sa im nevydaril ani štart do Euroligy, keď doma podľahli českému šampiónovi USK Praha 53:60.

Aj košické basketbalistky v prvom euroligovom vystúpení zaváhali, keď podľahli v Šoprone 63:74, hoci po prvých troch štvrtinách ešte viedli. No v slovenskej extralige nemajú Dobrí anjeli žiadneho rovnocenného súpera. Potvrdilo to aj ich tohtosezónne rekordné nedeľňajšie víťazstvo v 10. kole nad nováčikom z Banskej Bystrice 131:48. "Ešte potrebujeme čas na to, aby sa náš tím zohral. V nedeľu sme mali dobrú ofenzívu, no stále sme robili chyby v obrane a zbytočne sme strácali lopty. Je však vidieť progres, ideme správnym smerom," zhodnotil aktuálnu formu svojho tímu D. Jendrichovský a na margo zdravotného stavu kádra dodal: "Menšie problémy mala s kolenom Katarína Hricková, no do stredy by mala byť v poriadku. Daniela Číkošová, ktorá utrpela pred dvoma týždňami zlomeninu nosa, by mala počas týždňa absolvovať ešte jedno vyšetrenie. Všetky nálezy boli doteraz negatívne, takže je veľká šanca, že sa opäť zapojí do tréningového procesu."

V pondelok zarezonovala basketbalovou Európou vražda mecenáša najlepšieho európskeho klubu Spartaka Moskovská oblasť Šabtaja von Kalmanoviča, ktorá môže znamenať rozpad tohto basketbalového gigantu. "Na hráčskom trhu sa môže naraz objaviť dvadsiatka výborných basketbalistiek. No s výnimkou Jekaterinburgu a Valencie majú všetky ostatné európske kluby jediný cieľ - prežiť v súčasnej ťaživej ekonomickej situácii. Samozrejme sa to týka aj nás, takže nevidím možnosti na ďalšie posilnenie kádra takýmto spôsobom," konštatoval generálny manažér slovenského majstra, ktorý dokázal napriek podstatne nižšiemu rozpočtu oproti minulej sezóne priviesť pod košické koše kvarteto kvalitných legionárok - grécku rozohrávačku Anastasiu Kostakiovú, americkú krídelníčku Shannu Crosleyovú, ruskú pivotku Jekaterinu Lisinovú a najmä skvelú podkošovú hráčku a strelkyňu Američanku Candice Dupreeovú.

"V stredu máme pred sebou jediný cieľ - víťazstvo. Musíme nadviazať na minuloročné výsledky, keď pod našimi košmi nedokázal okrem dvoch najlepších európskych klubov - podmoskovského Spartaka a Valencie - nikto triumfovať," jednoznačne vyhlásil D. Jendrichovský a pridal aj ďalšie želanie: "Vyšli sme v tejto ekonomickej situácii v ústrety aj divákom. Vstup do väčšiny sektorov Infinity Arény je bezplatný. Verím, že košický fanúšik si nájde cestu na špičkový európsky basketbal a vytvorí nám v stredu také domáce prostredie, aké mali pred týždňom naše súperky v Šoprone, a bude naším šiestym hráčom."


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/