(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Hodina Vedy - Možné zrážky asteroidov so Zemou
@ Kultúra -> Podujatia     Nov 09 2009 - 12:01 GMT
Je známe, že okolo našej planéty z času na čas prelietavajú asteroidálne telesá, ktoré keby sa so Zemou zrazili, spôsobili by menej, či viac rozsiahlu katastrofu. Posledná známa zrážka sa odohrala v roku 1908, keď do pustých sibírskych oblastí dopadlo teleso, ktoré zničilo mnoho kilometrov štvorcových lesa. Ak by bolo dopadlo do obývaných oblastí, straty na ľudských životoch by boli desiatky až stovky tisíc. Preto začali zodpovedné vlády niektorých krajín financovať programy vyhľadávania nebezpečných kozmických telies, ktoré by nás raz mohli ohroziť. Doteraz sa podarilo objaviť asi 95% všetkých telies, ktoré by mohli spôsobiť celokontinentálnu až celoplanetárnu katastrofu (taká je ale málo pravdepodobná, odhaduje sa, že takéto niečo môže nastať raz za niekoľko sto miliónov rokov) a približne 30% až 50% telies, ktoré by spôsobili katastrofu regionálneho charakteru (podobnú, ako bola tá Sibírska v roku 1908, aj takáto katastrofa sa ale štatisticky stáva len raz za niekoľko storočí na celej Zemi).

Tému možných kolízií Zeme s asteroidmi predstaví 12.11.2009 o 18.00 v aule košického Teledomu na Timonovej ulici Doc. RNDr. Ján Svoreň, DrSc. z Astronomického ústavu SAV. Na prednáške sa dozviete odkiaľ sa vlastne asteroidy berú, ako prebieha mapovanie blízkeho okolia Zeme a vyhľadávanie tých asteroidov, ktoré by nás mohli ohroziť, ale aj k akým stretnutiam Zeme s asteroidmi a kométami už došlo a aká je pravdepodobnosť takejto udalosti do budúcnosti.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/