(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Košickom kraji sa bude voliť v 11 obvodoch
@ Aktuálne -> Verejná správa     Nov 12 2009 - 12:05 GMT
KOŠICE 12. novembra (SITA) - Pre sobotňajšie voľby do orgánov samosprávnych krajov je v Košickom kraji stanovených 11 volebných obvodov a 846 volebných okrskov, v ktorých budú voliť 57 poslancov do krajského zastupiteľstva a predsedu. Kandidátov na poslancov je 538, predsedom chce byť sedem uchádzačov. Najväčším volebným obvodom je Košice–okolie, ktorý má 142 okrskov. Najmenším volebným obvodom podľa počtu okrskov je obvod č. 6 Gelnica, podľa počtu obyvateľov volebný obvod č. 9. Sobrance. V regionálnych voľbách v roku 2005 bolo do voličských zoznamov zapísaných 601 029 oprávnených voličov v 11 volebných obvodoch. V tomto roku je podľa štatistických údajov k decembru 2008 v Košickom kraji celkom 775 509 obyvateľov, z toho starších ako 18. rokov je 606 452 obyvateľov.

V Košickom samosprávnom kraji na post predsedu pôvodne kandidovalo osem kandidátov. Strana regiónov Slovenska však odvolala kandidatúru Jozefa Plachého, na hlasy odovzdané tomuto kandidátovi sa nebude prihliadať. Do volieb ide teda sedem kandidátov. Všetci sú kandidátmi politických strán, záujem neprejavil žiaden nezávislý. Kandidujú Jozef Červeňák (Rómska iniciatíva Slovenska), Peter Jacko (Agrárna strana vidieka), Stanislav Lábaj (Strana demokratickej ľavice), Ján Slabý (Slovenská národná strana), Ján Süli (SDKÚ-KDH-SaS-KDS-OKS-DS), Zdenko Trebuľa (Smer-SD,SMK, ¼S-HZDS, SF, HZD, Strana občianskej solidarity, Most-Híd, LIGA-OLS), Michal Vajda (Úsvit).

O 57 poslaneckých kresiel v krajskom zastupiteľstve sa uchádza 538 kandidátov. Pôvodne bolo 541 kandidátov, traja sa kandidatúry vzdali. Ide o kandidátov z volebných obvodov Košice III, Gelnica, Rožňava. Podstatnú časť tvoria kandidáti politických strán a zoskupení – je ich 458, ďalších 80 kandidátov je nezávislých. Kandidátov na poslancov v KSK nominovalo 23 politických strán a koalícií.

V predchádzajúcich voľbách v roku 2005 sa o post predsedu uchádzalo deväť kandidátov, všetkých podporili politické strany a koalície. O 57 poslaneckých kresiel v 11 volebných obvodoch malo záujem 563 kandidátov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/