(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Bezpečnejší priechod pre chodcov na Letnej ulici
@ Aktuálne -> Doprava     Nov 24 2009 - 09:53 GMT
KOŠICE 24. novembra (SITA) – Cez priechod pre chodcov medzi Business Centrom na Letnej 45 (bývalé Hutné stavby) a Východoslovenskými tlačiarňami (Letná 47) sa už prechádza bezpečnejšie vďaka novej svetelnej výstražnej signalizácii na solárnu energiu. Novú signalizáciu v uplynulých dňoch inštalovalo mesto. Ide o prvé takéto zariadenie v Košiciach. Náklady mesta na zriadenie výstražnej svetelnej signalizácie na priechode pre chodcov na Letnej sú približne 18 000 eur.

„Snímače reagujú na prítomnosť chodcov, teda ak chodec príde k priechodu, spustí sa svetelná výstražná signalizácia, inštalovaná vo vozovke a zároveň osadená na ståpikoch. Blikajúce svetlá upozorňujú vodičov motorových vozidiel na prítomnosť chodcov v blízkosti priechodu a na ich zámer prejsť cez komunikáciu," vysvetľuje viceprimátor mesta Košice Mikuláš Čečko. Nové zariadenie sa napája z batérií, ktoré sa cez deň dobíjajú zo solárnych článkov. Zariadenie pracuje nepretržite 24 hodín denne, pričom svetelné výstražné znamenie je jasne viditeľné aj cez deň. V činnosti je však len v prípade detekcie chodca.

Podľa Čečka je takáto výstražná svetelná signalizácia na priechode pre chodcov rovnocennou voľbou v porovnaní so semaforom. „Na rozdiel od cestnej svetelnej signalizácie však toto zariadenie nie je závislé od existencie elektrického napájania a má aj výchovný vplyv na vodičov – tí zastavia, keď je pri priechode chodec, a nie iba z vynútenia, ako v prípade priechodu riadeného semaformi."

Viceprimátor dodal, že mesto plánuje inštalovať podobné zariadenia v rámci finančných možností aj na iných miestach v Košiciach. Samospráva uvažuje o možnosti spolufinancovania projektu s poisťovňami.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/