(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Činohra ŠD v premiére uvedie Ibsenovu komornú drámu Nora
@ Kultúra -> Divadlo     Dec 09 2009 - 12:48 GMT
KOŠICE 9. decembra (SITA) – Činohra Štátneho divadla Košice uvedie v piatok 11. decembra na Malej scéne premiéru známej Ibsenovej hry Nora. Po desaťročiach sa na košické javisko vracia tento klasik moderného divadla a jedna z jeho najhrávanejších hier ponúka silné herecké príležitosti aj viacero možností pre zaujímavý režijný výklad.
Komorná dráma Nora alebo aj Domov bábik, ako znie pôvodný názov hry, je brilantnou psychologickou štúdiou ženy a jej rodinného života. Nora sa musí počas Vianoc rozhodnúť, akou cestou sa ďalej vo svojom živote vydá…Opúšťa svojho manžela, ale aj deti a hľadá novú životnú cestu.

Ako uvádza bulletin, Nora sa dnes stáva modernou tragédiou ľudí, zmietajúcich sa v nedostatku času na rodinu, partnerov a na samých seba. Ibsen v 21. storočí opäť našiel svojich „hrdinov“ workoholikov, ktorí sa musia zodrať, psychicky a fyzicky vyčerpať, aby dokázali zabezpečiť rodinu.

„Hoci má hra už stotridsať rokov, je stále aktuálna, lebo práve v súčasnosti je mnoho ľudí ambicióznych a svojej kariére sú ochotní obetovať všetko. Sú to podobné charaktery ako vo svojej hre vykreslil Ibsen. Pacujeme s novým prekladom, ktorý sme trošku aktualizovali vypustením postáv sluhov, a zhutnili sme aj text, ktorý sme skrátili a zbavili ho balastu,“ uviedla dramaturgička Miriam Kičiňová. Doložila, že v hre dostali príležitosť mladí herci. Hlavnú postavu - Noru - stvárňuje Alena Ïuránová.

Režijne hru s mladými košickými hercami naštudovala česká režisérka Anna Petrželková, ktorá vyštudovala réžiu na VŠMU v Bratislave. „Spolupráca s mladými hercami bola vynikajúca. Vyvíjali veľké nasadenie a maximálne úsilie pre pochopenie postáv. Hru sme nepostavili na jej tradičnom feministickom podtexte a manifestácii samostatnosti ženy, lebo to je dnes už reálne. Koncentrovali sme na intímnejší, citový svet postáv a ich vzájomné vzťahy,“ uviedla Petrželková.

„Pre mňa to bolo náročné fyzicky, o čom svedčí viacero modrín, ale aj psychicky. Nemám dieťa a tak nebolo pre mňa ťažké vžiť sa do pocitov a pochopiť, za akých okolností a z akých dôvodov sa dokáže žena vzdať svojho dieťaťa. Na strane druhej sama som prežili vzťahovú krízu,“ povedala predstaviteľky Nory.

Ambíciou tvorcov premiéry Ibsenovej Nory je presvedčiť divákov, že Nora nie je len feministka, ktorá chce udupať mužov, ako sa to o tejto hre často hovorí. Chcú presvedčiť ľudí, že Norin vzťah s manželom stroskotal predovšetkým na tom, že obaja sú takí sebeckí až nedokážu spolu komunikovať o svojich problémoch.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/