(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
MY SA VÁM OZVEME - Výstava vo Východoslovenskej galérii
@ Kultúra -> Výtvarné umenie     Apr 21 2010 - 09:24 GMT
Výstava pod názvom MY SA VÁM OZVEME a jej súčasná inštalácia v priestoroch Východoslovenskej galérie v Košiciach bude jej návštevníkom k dispozícii od 21.4.2010 do 31.5.2010. Výstava bola v tejto podobe prvýkrát predstavená v priestoroch Galérie Provinčný dom v Starej ¼ubovni. Mladí autori Kamil Kozub a Marek Rusňák sú predstaviteľmi mladej generácie umelcov, ktorých výtvarný prejav poznačil priamy kontakt so súčasnou výtvarnou scénou.

Výstava predstavuje autorov, ktorí pri tvorbe využívajú odlišné vyjadrovacie prostriedky. Jeden z autorov sa predstavuje na ploche, a to maľbou a kresbou, druhý v priestore, a to vo forme trojrozmerných objektov. Výstava je tak ich výpoveďou cez plochu a priestor. Ak budete hľadať konkrétnu tému, nenájdete ju. Niektoré diela spolu môžu súvisieť, nevytvárajú ale žiaden kompaktný celok. Ak patríte k tej skupine ľudí pre ktorých má byť umenie „iba“ pohladením duše, neprídete si na svoje. Autori sa totiž dotýkajú aj citlivých tém spoločnosti so štipkou irónie a humoru.

Kamil Kozub dnes pôsobiaci v Kežmarku, sa po štúdiách na Fakulte umení v Košiciach (odbor maľba, prof. A. Szentpetéry akad. mal.) vyprofiloval ako predstaviteľ súčasnej maľby. Jeho tvorba je príznačná expresívnym rukopisom a širokospektrálnym koloritom, ktorý na veľkých plochách pôsobí strhujúco. Široký tematický záber ho nedovoľuje zaškatuľkovať do jednoznačných okruhov. Napriek tomu si dovolím ho vyzdvihnúť ako unikátneho portrétistu s vynikajúco zvládnutými proporciami a citlivo vtlačeným výrazom. Vystavené práce sú prierezom jeho tvorby v časovom rozpätí posledného desaťročia, kde od abstraktných foriem cez najnovšie portrétne prejavy nachádzame aj inšpiráciu krajinou. Na výstave je prvýkrát vôbec, vystavená séria jeho kresieb pod názvom Autoportrét I., II., III., IV., ktorá je silne sugestívna a má naratívny teda príbehový charakter.

Marek Rusňák pôvodom Kežmarčan dnes žijúci v Toporci, absolvoval štúdia na Ostravskej Univerzite, Inštitút pre umelecké štúdia - Intermediálna tvorba. Je predstaviteľom konceptuálnej tvorby, ktorej význam aj v tomto prípade spočíva v autorom zašifrovanej myšlienky priamo do diela. Idea stojí pred matériou a je najpodstatnejšou časťou tvorby. Napriek všestrannému zameraniu sa autor na tejto výstave prezentuje ako tvorca objektov. Trojrozmerný objekt nepredstavuje jeho skulpturálnu formu, je totiž vytvorený montážou/demontážou už existujúcich predmetov. Materiál akým je betón, kov, plast, guma a iné tak dostávajú iný rozmer a predovšetkým iný význam. Vďaka vytvoreniu niečoho celkom nového nadobúda materiál novú identitu. Je to ako hra, pri ktorej autor spojením prirodzene nesúvisiacich častí predmetov vytvorí celkom nový, ktorý má svoju vlastnú výpovednú hodnotu. A tou sú autorove predstavy, myšlienky, pocity.

miesto: Východoslovenská galéria, Košice (H27)
názov: MY SA VÁM OZVEME
autori: Kamil Kozub, Marek Rusňák
kurátor: Magdaléna Bačová
trvanie výstavy: 21.4.2010 – 31.5.2010


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/