(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Od bitu ku q-bitu – Kvantové počítače a nové perspektívy spracovania informácie - Hodina vedy - 17.6.2010 o 18.30
@ Aktuálne -> Rôzne     Jun 15 2010 - 14:20 GMT
Výnimočný teoretický fyzik, predseda Učenej spoločnosti SAV, prof. RNDr. Vladimír Bužek, DrSc. nám 17. júna predstaví svet kvantových počítačov. Pri súčasnej miniaturizácii počítačových komponentov sa pomaly dostávame k rozmerom fyzikálnych objektov, ktoré sú popísané kvantovou teóriou. Musíme teda riešiť otázku, či kvantové javy (ako je napríklad kvantový šum) sú neprekonateľnou bariérou ďalšieho rozvoja počítačov, alebo naopak, či otvárajú nové perspektívy efektívneho spracovania informácie.

Vo svojej prednáške bude hovoriť o novom prístupe k ponímaniu informácie, ktorý je založený na tom, že informácia je fyzikálna, a teda možnosti jej spracovania sú vymedzené zákonmi fyziky. Princíp kvantovej superpozície a kvantové previazanie sú zdrojom netušených možností narábania s informáciou. Dá sa to ilustrovať na príkladoch kvantového paralelizmu, kvantovej teleportácie, kvantového hustého kódovania či kvantovej kryptografie. Okrem iného v prednáške predstaví aj výsledky dosiahnuté v Centre pre výskum kvantovej informácie Fyzikálneho ústavu SAV v Bratislave. Ak vás táto téma zaujala, príďte vo štvrtok 17. júna 2010 o 18:30 do auly A. Einsteina v košickom Teledome na Timonovej ulici. Vstup je zdarma. Viac na www.hodinavedy.sk.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/