(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Peter Kalmus: NIEKEDY SI ZÁVIDÍM
@ Kultúra -> Výstavy     Nov 29 2002 - 11:46 GMT
28. 11. 2002 - 19. 1. 2003

Múzeum Vojtecha Löfflera


Peter Kalmus touto výstavou opäť potvrdzuje , že značne vybočuje z tradičných estetických kritérií a to zásadne bez hraníc v oblastiach výtvarných koncepcií. Vychádza z postkonceptuálnych postupov zo všadeprítomným „duchovným“ akcentom. Narába s existencionálnou tvorivosťou , nepoznačenou akademickou skúsenosťou udržujúc si laickú bezprostrednosť vychádzajúcu s vnútornej sily autora. Tejto tvorbe sa autor profesionálne venuje už skoro 30 rokov.

Súčasná výstava Petra Kalmusa je symbiózou rôznych výtvarných tendencí od inštalácie cez grafiku, video, objekt až k výslednej forme akcie – hapeningu.

Diváka najprv osloví svojou inštaláciou s názvom Demonštračný totem, pozostávajúcej so stoviek redymejdov usporiadaných do organizovaného chaosu s nie ťažko čitateľným posolstvom. Kalmus tu na základe určitých vlastných ikonografických stereotypov s ústredným motívom 4 (4 stavy duše , štyri živly reprezentované vo veži....), postupne navrstvuje symboly dnešnej civilizácie od náboženské až po klasicko komerčné čím tak trochu upozorňuje na potieranie hraníc medzi týmito fenoménmi. Vytvára tak „totem“, znepokojujúci „živý organizmus“, ktorý diváka zároveň priťahuje aj odpuzdzuje.

V ďalších predstavených prácach Kalmus tak trochu v protiklade s chaosom Demonštračného totemu, predstavuje malý exkurz do svojej grafickej tvorby, konkrétne tzv. korózne grafiky , vznikajúce na základe geometrického výtvarného jazyka. Určitým spojivom medzi týmito grafikami a ďalším vystavovaným objektom je videozáznam procesu autorovej tvorby v pravidelnom až seriálovom rytme.

Ïalšou časťou výtvarného projektu je drevený objekt, založený na minimalistickej koncepcii výtvarnej práce, ktorý nás odkazuje rovnako do repertoáru autorovej tvorby založenej na geometrickej inšpirácii. Objekt má, ale aj významovo konkrétnejšiu podobu v tzv. židovskej truhle zväčšenej o 100 percent, čo vychádza s autorovej dlhoročnej témy židovských obetí za slovenského štátu....KAMENE.....

Poslednou časťou inštalácie je projekt či skôr akcia Kalmus očami detí. Autor sa tu pohráva so silným akcentom irónie a sebamystifikácie, ktorá jej jeho tvorbe vlastná. Na fotodokumentácii s tejto akcie vidíme autora, ktorý sedí modelom deťom s petržalského cikcakcentra, a výsledný produkt autentickej detskej tvorby.

Peter Tajkov, kurátor výstavy

Výstavu podporili:
Pro Helvetia
Ing. Štefan Gajdoš
Ing. Vladislav Chlipala
Piváreň U Legionárov


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/