(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
DREVENÉ CHRÁMY – MͼNIKY ČASU A VIERY - 9. septembra o 16,30 vo FotoGalerii NOVA
@ Kultúra -> Výstavy     Sep 08 2010 - 12:32 GMT
PROJEKT - MODLITBA DREVA
Rok kresťanskej kultúry je pre mňa impulzom, aby som načrel do duchovnej klenotnice Slovenska a spolu s Vami, ak dovolíte, priblížil po rokoch systematického hľadania, jej drevené skvosty – drevené chrámy, ktoré sa od čias svojho vzniku, teda od 15. do 18. storočia, vždy dotýkali duchovného pulzu slovenského kresťanského života. Historicky cenné, stále živé v udržiavaní viery sa niektoré z nich právom stali súčasťou kultúrneho dedičstva UNESCO.

V projekte výstavy Modlitba dreva ponúkam pohľady na drevené chrámy – skvosty sakrálnej architektúry na Slovensku – fotografie 50 drevených chrámov. Drevené chrámy som fotografoval v rozmedzí rokov 2007 a 2008, študoval som ich polohu, špecifiká prostredia, zoznamoval sa s tamojšími ľuďmi, koloritom prostredia a do vybraných lokalít som sa pravidelne vracal s cieľom zachytiť drevený chrám v jeho prirodzenosti a podčiarknuť jeho sugestívnosť v rôznych ročných obdobiach.

Výsledkom sú stovky záberov, z ktorých som vybral fotografie exteriérov chrámov a niekoľko pohľadov na ikonostasy, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou chrámov. Inšpirátorom môjho snaženia bol môj otec, ktorý bol dlhých 40 rokov kostolníkom v gréckokatolíckom chráme sv. Michala v dedinke Sulín v okrese Stará ¼ubovňa, a hoci tu drevený chrám už neexistuje, pieta a úcta k dedičstvu predkov v spomienkach pretrváva.

Svoju výstavu venujem pamiatke môjho otca Michala Malasta, pretože tento, pre mňa tak vzácny človek, nás 12. 8. 2009 navždy opustil.

Ing. Milan Malast sa narodil 2.8.1965 v Starej ¼ubovni. Je absolventom Elektrotechnickej fakulty TU v Košiciach. V súčasnosti pracuje v oblasti energetiky v Starej ¼ubovni.

Fotografiou sa vážnejšie zaoberá od roku 1984. Fotografovanie mu otvára nový životný priestor, je relaxom, hrou a prirodzeným spôsobom nazerania na svet. Je prostriedkom vizuálnej komunikácie. Zároveň je to pre neho aj vzťah ku tradíciám, ku koreňom kultúry, k dedičstvu našich otcov a k prameňom viery.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/