(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Prvá Biela noc prilákala do mesta tisíce návštevníkov
@ Kultúra -> Podujatia     Oct 06 2010 - 17:59 GMT


V noci z 2. na 3. októbra sa k celosvetovému konceptu Nuit Blanche (Biela noc) pripojili aj Košice. Neobyčajnú atmosféru noci plnej umenia, svetla a zvukov si vychutnali tisícky návštevníkov z rôznych kútov Slovenska. Rozprávkovo pôsobil najmä mestský park, v ktorom Peter Vrábeľ umiestnil 5000 svetielok na plastových lyžičkách. Prechádzku, sprevádzanú opernými áriami si pochvaľovali všetky generácie účastníkov Bielej noci. Mestom putovali davy ľudí až do skorých ranných hodín.



#CONT#



Úspech, ktorý zaznamenal obľúbený európsky projekt Nuit Blanche v Košiciach svedčí o tom že súčasné umenie je možné prezentovať aj širokej verejnosti každej vekovej kategórie. Magická hra svetiel, tajomstvo noci a spoločná emócia verejného priestoru dokáže priblížiť súčasné umenie aj ľuďom, ktorí by nikdy nevstúpili do galérie,“ uviedla Zora Jaurová, umelecká riaditeľka projektu Košice 2013. Odborná verejnosť ocenila dramaturgiu a výber umelcov. Vidieť v jeden večer a celú noc tvorbu celej generácie košických umelcov, ako napr. Miry Gáberovej, Petra Kalmusa, Lucie Dovičákovej, Ingrid Višňovskej alebo Petra Vrábeľa, či Mária Kasteloviča je unikát.



Metafora Bielej noci – noc sa stane dňom, odkazovala k ústrednej idei projektu, ktorou bolo prilákať ľudí na nočnú prechádzku súčasným umením tak, akoby bol žiarivý deň, aby mesto ožilo aj v noci. O tom, že sa to organizátorom podujatia podarilo svedčí viac ako 20 000 návštevníkov putujúcich Mestským parkom, Hlavnou ulicou, Železničnou stanicou, a ostatými stanoviskami Bielej noci.



K úspešnému priebehu akcie prispelo 126 dobrovoľníkov prevažne zo stredných škôl v Košiciach (Gymnázium Šrobárova, Gymnázium Trebišovská, Gymnázium Milana Rastislava Štefánika a Stredná škola úžitkového výtvarníctva). Ochotne a erudovane informovali návštevníkov o jednotlivých výtvarných inštaláciách ako aj umelcoch. Projekt Bielej noci bol financovaný prostredníctvom grantovej schémy MKCR SR. Vďaka získaniu licencie sa v Košiciach bude konať pravidelne, vždy v predvečer Maratónu mieru.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/