(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Botanickej výstava orchideí
@ Aktuálne -> Rôzne     Jan 13 2011 - 10:31 GMT


Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach - Botanická záhrada usporiada v dňoch 14. -30. januára 2011 výstavu orchideí v čase od 9:00 - 16:00 hod. v expozičných skleníkoch na Mánesovej 23 v Košiciach.Zamestnanci BZ UPJŠ počas výstavy na požiadanie poskytnú informácie o ich pestovaní, ošetrovaní a ochrane proti chorobám a škodcom. Počas výstavy si návštevníci môžu ponúkané orchidey kúpiť na pestovanie v domácich podmienkach.



#CONT#



 Zima v našej Botanickej záhrade vyzerá úplne inak jako pri pohľade z okna. V tropických a subtropických expozíciách aj v zime život nezadržateľne a naplno plynie. V tomto čase sú najzaujímavejšie expozície s druhmi a kultivarmi čeľade vstavačovité (Orchidaceae). Sú to najmä rody lišajovec (Phalaenopsis), črievičkovec (Paphiopedilum), dendróbium (Dendrobium), vanda (Vanda), katleja (Cattleya), cimbídium (Cymbidium) a iné.



 



Taktiež druhy z čeľade Bromeliaceae sú zaujímavé kvetmi, tvarom, štruktúrou a celkovou farebnosťou listov, napr. rod tilandsia (Tillandsia), ktorých má BZ UPJŠ cez 80 druhov,  ananás pestovaný (Ananas comosus), aechmea pásikovaná (Aechmea fasciata), kryptant bezbyľový (Cryptanthus acaulis), guzmánia malá (Guzmania minor) a dalšie.



 



Z úžitkových druhov práve dozrievajú plody citronovníkov ako sú citrón pravý (Citrus limon), citronovník mandarinkový (Citrus reticulata), citronovník pomarančový (Citrus sinensis), citronovník rajský alebo grapefruitovník (Citrus paradisiaca), kávovník (Coffea arabica), kakaovník (Theobroma cacao), mangovník indický (Mangifera indica), anona mäkkoostnatá (Annona muricata), papája melónová (Carica papya), banánovník obyčajný (Musa x paradisiaca), banánovník japonský (Musa basjoo), egrešovec oblý (Averrhoa carambola), mišpuľa japonská (Eriobotrya japonica) a iné druhy s exotickým ovocím. Vo vodných bazénoch kvitnú niektoré lekná (Nymphaea), pistia rezavková (Pistia stratiotes), eichhornia nafúknutá (Eichhornia crassipes) a iné.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/