(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Banderovci – mýtus a realita
@ Kultúra -> Oznamy     Jan 25 2011 - 11:07 GMT


     Marián Gajdoš, SvÚ SAV /   27.1.2011 o 18:00, Teledom, Timonova ulica v Košiciach

 

     Po 1. svetovej vojne, revolúcii v Rusku a rozdelení Ukrajiny medzi Poľsko a Rusko idea ukrajinskej štátnosti prežívala za hranicami štátu. Ukrajinská emigrácia rozvíjala svoju činnosť prostredníctvom rôznych politických, vedeckých a vojenských organizácií, ktoré postupne koordinovali svoju činnosť.

#CONT#

     V medzivojnovom období vzniklo niekoľko organizácií (napríklad Ukrajinská vojenská organizácia, Organizácia ukrajinských nacionalistov), ktorých cieľom bolo vytvoriť „nezávislú zvrchovanú Ukrajinskú národnú republiku“. Banderovci, ako predstavitelia časti Organizácie ukrajinských nacionalistov dokonca vyhlásili vo ¼vove samostatný ukrajinský štát, ale tento krok sa stretol s rozhodným odmietnutím zo strany Nemcov a vyvolal vlnu represálií voči banderovcom. Po násilnom potlačení Ukrajinského samostatného štátu, bola vytvorená bojujúca zložka Organizácie Ukrajinských Nacionalistov – Ukrajinská povstalecká armáda, ktorej úlohou bolo bojovať za vytvorenie samostatnej Ukrajiny a chrániť záujmy ukrajinského ľudu proti Nemcom, Poliakom a boľševikom.



     Po skončení II. sv. vojny sa situácia banderovcov skomplikovala. Západ ich podporoval len morálne. Na území juhovýchodného Poľska Povstalecká armáda pokračovala v boji do r. 1947, na území západnej Ukrajiny (ZSSR) do r. 1953.



     Akú  úlohu v týchto aktivitách zohralo Slovensko, akým spôsobom boje s banderovcami zasiahli do vnútropolitických pomerov v Československu, najmä do prebiehajúceho zápasu o politickú moc a charakter povojnového štátu, ale aj mnoho iného sa dozviete na prednáške PaedDr. Mariána Gajdoša, CSc. vo štvrtok 27. januára 2011  o 18:00 v Teledome na Timonovej ulici v Košiciach. Vstup je zdarma. Viac na www.hodinavedy.sk.

 

    


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/