(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Súťaž Miss Kompost po prvý raz štartuje na Slovensku
@ Aktuálne -> Rôzne     May 03 2011 - 10:44 GMT


Košice, 3. mája 2011 – Nezvyčajnú príležitosť pre záujemcov o domáce kompostovanie ponúkajú Priatelia Zeme – SPZ a Centrum environmentálnych aktivít, ktorí dnes vyhlasujú prvý ročník celoslovenskej súťaže Miss Kompost. Jej zmyslom je zvýšiť povedomie o kompostovaní ako súčasti moderného životného štýlu a tvorivosť ľudí pri využívaní biologického odpadu.#CONT#



Do súťaže sa môže zapojiť  každý, kto kompostuje pre vlastnú potrebu bez ohľadu na druh kompostovania. Stačí, ak pošle tri fotografie so stručným opisom svojho kompostu, uvedie „jeho miery“ (výšku, šírku a dåžku) a „jedálny lístok“. Môže tiež pripojiť zaujímavú alebo humornú udalosť, ktorá sa mu pri kompostovaní prihodila. Zároveň si súťažiaci odloží vrecúško kompostu, ktorého kvalitu posúdi porota. 



Z prihlásených príspevkov odborná  porota vyberie päť najlepších, ktoré postúpia do finále. O ich konečnom poradí rozhodne kvalita kompostu, ktorú posúdi odborná a laická verejnosť na vybranej verejnej akcii. Všetci finalisti získajú hodnotné vecné ceny, ktoré do súťaže poskytol hlavný partner súťaže – internetový obchod Kompostery.sk. Súťažiaci sa môžu prihlásiť písomne na adresu: Priatelia Zeme – SPZ, P.O.BOX H-39, 040 01 Košice alebo elektronicky na [email protected]. Uzávierka prihlášok je 31.augusta 2011.  



„V súťaži nám ide hlavne o to, aby sme spropagovali kompostovanie ako súčasť modernej domácnosti a dobrej záhradkárskej praxe. Nie však použitím poučiek z kníh, ale príkladov priamo zo života,“ hovorí Branislav Moňok z Priateľov Zeme – SPZ.  



Kompostovanie je prírodný proces, pri ktorom dochádza k rozkladu biologických odpadov pomocou živých organizmov na kompost – organické hnojivo ideálne na pestovanie rastlín. „Živiny obsiahnuté v biologickom odpade môžeme takto využiť a vrátiť ich späť do pôdy, z ktorej sme ich predtým pri pestovaní odobrali. Kompostovaním dokážeme navyše jednoducho znížiť množstvo odpadov z domácností takmer o polovicu. Práve preto organizujeme túto súťaž.“ dodáva Branislav Moňok.  



Priatelia Zeme – SPZ sú  neziskové občianske združenie, chrániace životné prostredie a prírodu na Slovensku. Zameriavajú sa na minimalizáciu znečisťovania prostredia odpadmi a toxickými látkami.



Centrum environmentálnych aktivít (CEA) je mimovládna, nezisková organizácia, ktorá združuje ľudí so záujmom o životné prostredie a zvyšovanie kvality života v Trenčíne a regióne Bielych Karpát. 



________________________________________________________________________







Bližšie informácie o súťažiposkytne: Ing. Jozef Gaál, tel.: 0903 772 323, e-mail: [email protected]




(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/