(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Európska podpora 2,2 mil. EUR na umenie vo verejnom priestore
@ Kultúra -> Podujatia     May 10 2011 - 12:43 GMT


Európska sieť pre umeleckú tvorbu vo verejnom priestore IN SITU, založená v roku 2003, uvádza svoj nový projekt pre obdobie 2011-2016: META, Manifest Európy pre transformáciu prostredníctvom umenia. Jedným z hlavných partnerov európskej siete IN SITU sú aj Košice 2013, n.o. a na projekt META je vyčlenených 2,2 mil. EUR s kofinancovaním Európskej komisie (program Kultúra). #CONT#



Je to výsledok našej aktívnej komunikácie a spolupráce medzi USE the C!TY festivalom a národným centrom Lieux Publics v Marseille. Chceme tiež pomôcť nie len košickým, ale aj slovenským umelcom zviditeľniť sa na medzinárodnej úrovni a dať im možnosť tvoriť vo verejnom priestore. Podobnú príležitosť už dostalo Divadlo na Peróne, ktoré v spolupráci so skupinou La horde z Lyonu pripravujú európsky projekt "STEP by STEP", ktorý predstavia širokej verejnosti v Marseille tuto jeseň a v roku 2013 v Košiciach. Na tému tvorby vo verejnom priestore tiež pripravujeme konferenciu, ktorá bude v roku 2013 v Marseille a v Košiciach." Uviedol Christian Potiron z tímu Košice 2013,n.o..



 



Projekt META objavuje výzvy spájajúce umenie a verejný priestor a ich vplyv na tvorbu súčasnej európskej spoločnosti. Zameriava sa najmä na tri hlavné témy: "Európske premeny", alebo ako sa dá vďaka umeniu vrátiť kúzlo verejnému priestoru; "Walk in progress", mestské prechádzky, vďaka ktorým (znova)objavujeme svoj životný priestor, a "Spoločné mestá ", alebo ako umelecké diela čerpajú inšpiráciu z rôznych území a ich obyvateľov. „Tento projekt je perfektným nástrojom pre rozvíjanie našej programovej línie „umenie vo verejnom priestore", ktorá je zároveň jednou z priorít Košice 2013. Vďaka projektu META budeme najbližšie roky súčasťou veľkej európskej koprodukcie súčasnej umeleckej tvorby vo verejnom priestore," upresňuje Christian Potiron.



Najbližších 5 rokov, 2011 - 2016, bude devätnásť kultúrnych organizácií zo štrnástich krajín pracovať spoločne tak, aby projekt META podporil rozvoj súčasnej umeleckej tvorby určenej pre verejný priestor a spoluúčasť miestnych obyvateľov.



Každú z troch hlavných tém projektu garantuje osobnosť zo sveta, ako reprezentant skúseností, vedomostí a kreativity. Filozof Bernard Stiegler zastrešuje oslňujúce a veľkolepé "Európske premeny ", producent Robert Wilson v téme "Walk in progress" pešo nasleduje stopy Aristotela vlastnou rýchlosťou a nakoniec Zora Jaurová, dramaturgička a umelecká riaditeľka Košice 2013 n.o. vrhne svetlo na zabudnutú a pritom tak elementárnu a dôležitú solidaritu „Spoločných miest".



Aktivity:



Vytváranie, zdieľanie, myslenie, konfrontácia a vštepovanie zmyslu... META realizuje päť ďalších, doplnkových aktivít:



- Písanie "vedľa seba" pre európsky verejný priestor spája umelcov a programátorov aby mohli hovoriť o projektoch, ktoré sú zatiaľ len „v plienkach" (2011, 2012 a 2013);



- „Mesto v metamorfóze" predstaví spoločné koprodukcie, ktoré tematicky súvisia s témami projektu META;



- „Embracing Europe" podporuje mobilitu umelcov prostredníctvom šírenia ich diel a rezidenčnej podpory,



- „Európania v zahraničí" podporuje partnerstvá mimo Európy v podobe rezidenčných pobytov a koprodukcií;



- „Umelci na okraji miest" počas konferencií vytvára harmóniu medzi reflexiou umelcov na územné plánovanie a osobnosťami zo sveta politiky a ekonomiky.



In situ, európska sieť pre umeleckú tvorbu vo verejnom priestore, je vedená organizáciou Lieux Publics - národné centrum pre umeleckú tvorbu vo verejnom priestore, so sídlom v Marseille vo Francúzsku. Sieť tvoria dva okruhy partnerov podľa úrovne ich zapojenia v rámci projektu.



I. okruh



- Artopolis (HU)



- Čtyri dni (CZ)



- KIT (DK)



- Košice 2013 (SK)



- La Strada (AT)



- Lieux Publics (FR)



- Oerol (NL)



- Provinciaal Domein Dommelhof (BE)



- UZ Arts (GB)



II. okruh



- Atelier 231 (FR)



- Bunker (SI)



- C'era L'acca (IT)



- Chalon dans la rue / L'Abattoir (FR)



- Cork Midsummer Festival (IE)



- Fundacion Municipal de Cultura de Valladolid (ES)



- ODA teatri (XK)



- La Paperie (FR)



- Pronomade en Haute-Garonne (FR)



- X.trax Arts (GB)



Prezentáciu siete In Situ za účasti niekoľkých členov budete mať možnosť vidieť počas USE the  C!TY festivalu, 27.5 o 18:30 v Kasárňach/Kulturparku.



viac na:



www.kosice2013.sk



www.usethecity.sk



www.in-situ.info


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/