(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Turistická ubytovňa na Všešportovom areáli sa bude využívať ako krízové stredisko
@ Aktuálne -> Verejná správa     Dec 09 2002 - 10:39 GMT
(Magistrát mesta Košice - tlačová správa) -- Mesto Košice a Arcidiecézna charita sa spoločne pustili do projektu, ktorý by mal pomôcť ľuďom v krízovej situácii. Jeho cieľom je využiť turistickú ubytovňu na Všešportovom areáli, ktorá patrí mestu, na prechodné ubytovanie rôznych skupín ľudí.

Môžu to byť obyvatelia mesta Košice, ktorých postihne živelná pohroma, matky s deťmi, ktoré utekajú pred týraním alebo zneužívaním v rodine, či alkoholizmom partnera. Popri nich aj mladiství občania po skončení ústavnej a ochrannej výchovy, alebo ľudia bez domova. V spolupráci s Charitatívno-sociálnym centrom a Nocľahárňou Emauzy by tak vznikol ďalší stupeň resocializácie tejto cieľovej skupiny. Prevádzkovateľom a odborným garantom projektu bude podľa návrhu Arcidiecézna charita Košice. O návrhu projektu rokovali s primátorom Zdenkom Trebuľom Matúš Háber so sociálneho referátu MMK, Ján Dečo a Roland Leško z Arcidiecéznej charity.

Projekt by mal pomôcť riešiť hmotnú a sociálnu núdzu občanov, do ktorej sa dostali z objektívnych príčin, resocializovaťa prijatých klientov a integrovať ich do majoritnej spoločnosti. Dôraz sa bude v tomto prípade klásť na to, ako motivovať klientov, aby riešili svoju nepriaznivú situáciu za pomoci Arcidiecéznej charity Košice. Na projekte budú spolupracovať aj ďalší odborníci, externí dobrovoľní spolupracovníci (psychológ, psychiater, zamestnanci samosprávy všetkých stupňov), ktorí budú predovšetkým posudzovať a hľadať možnosti riešenia sociálnej situácie klientov. Mali by pomôcť predísť ich stagnácii a zotrvávaniu v krízovej situácii.

Prijímaným klientom sa v krízovom stredisku bude poskytovať krátkodobé ubytovanie na základe vzájomnej zmluvy. Vytvoria sa podmienky na osobnú hygienu, pranie a žehlenie osobných vecí a posteľnej bielizne. K dispozícii bude jedno teplné jedlo denne a materiálna pomoc, obuv a ošatenie. K dispozícii bude aj poradenská služba pri vybavovaní osobných dokladov, preukazov poistencov, peňažných dávok. Dôležitou súčasťou bude aj pracovná terapia, v spolupráci s organizáciou Nota bene by mohli vzniknúť chránené dielne.

Krízové stredisko bude financované z viacerých zdrojov. Z poplatkov klientov, príspevku Košického samosprávneho kraja, Magistrátu mesta Košice, jednotlivých mestských častí, vlastných zdrojov Arcidiecéznej charity Košice i sponzorských darov. Zo strany mesta to popri finančných príspevkoch môže byť aj materiálne zabezpečenie projektu, alebo pomoc mestských podnikov pri zabezpečovaní služieb pre objekt. S realizáciou projetku sa začne už v najbližších týždňoch.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa Magistrátu mesta Košice


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/