(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Waclaw Turek – Moja záľuba, môj svet
@ Kultúra -> Výstavy     Sep 23 2011 - 09:51 GMT


Kultúrne centrum Košického samosprávneho kraja pozýva milovníkov fotografie na výstavu poľského autora Waclawa Tureka z Krosna. Vernisáž výstavy sa uskutoční dňa 28. septembra 2011 o 16.30 hod. v Galérii Kultúrneho centra KSK na Strojárenskej 3 v Košiciach.



Waclaw Turek - fotograf, muzikant, básnik – viac ako 40 rokov pracuje v kultúre. Je metodikom v Regionálnom centre kultúr pohraničia v Krosne na úseku fotografie a umeleckého slova.Má mnoho záľub a záujmov, ktoré dokázal dokonale skåbiť so svojou profesiou.Hudbe sa začal venovať od svojich desiatich rokov, kedy sa učil hrať na husle, neskôr sa stal basgitaristom v big- beatowej kapele Jacy-tacy. Dvadsať rokov bol členom ľudovej kapely SWATY, ktorá robila nahrávky pre rozhlasové a televízne vysielania, koncertovala v Holandsku, Francúzsku, Švédsku, Škótsku.#CONT#



Autor vydal 6 zbierok básní. Za zbierku poézie „Zasiaty čas“ dostal v roku 2000 ocenenie Zlaté pero od Zväzu poľských literátov v Rzesowe, ktorého je členom. Jeho verše boli preložené do angličtiny, maďarčiny, litovského a srbského jazyka. Waclaw Turek je laureátom viacerých celoštátnych  súťaží poézie.



Ako fotograf sa mnohokrát zúčastnil na kolektívnych výstavách v rodnom kraji i za hranicami. Taktiež mal niekoľko autorských výstav. Prvé individuálne fotografické výstavy  -  „Egypt“, „Španielsko“ ako aj výstava fotografií „Moje záľuby“  mali najväčší úspech v poľských strediskách v zahraničí. Výstavou pod názvom „Podkarpatské kaplnky“ sa prezentoval v Poľsku, na Slovensku, v Maďarsku, na Ukrajine, Litve, Fínsku, v Austrálii. Waclaw Turek zorganizoval desať medzinárodných plenérov pre fotografov v Krosne ako aj  desiatky výstav, rôznych autorských a klubových prezentácií na obidvoch stranách  hranice. Okrem spolupráce s Kultúrnym centrom KSK vyvíja aktivity aj s Fotoklubmi v Košiciach, Bardejove, Humennom, Ružomberku, ale aj v Miškolci. S neodlučiteľným fotoaparátom je všade tam, kde v povetrí cítiť tvorivú atmosféru.



Za prácu a úspechy v oblasti kultúry obdržal cenu prezidenta mesta Krosna (2003), taktiež cenu župana Podkarpatského vojvodstva (2005) a „Zlatý kríž za zásluhy“.



Výstava Moja záľuba môj svet zachycuje fotografie známych osobností ako aj detaily hry na hudobný nástroj počas rôznych koncertov. Autor dal prednosť čiernobielej fotografii, pretože ako hovorí „farby musíme precítiť sami“. Potrvá do 14. októbra a návštevníci si ju môžu pozrieť v pracovných dňoch od 9.00 do 17.00 hodiny.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/