(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Podľa primátora Košíc bude Slovensko len Bratislava s blízkym okolím, zvyšok bude skanzen
@ Aktuálne -> Verejná správa     Apr 10 2002 - 11:21 GMT
Kvalita života Košičanov vláde na srdci neleží

Mesto Košice má v súčasnosti dlhy 1,98 miliardy Sk. Často sa poukazuje na to, že najväčší podiel terajšieho stavu majú stavebné aktivity niekdajšieho primátora a terajšieho prezidenta Rudolfa Schustera. Odhliadnuc od názorov na jeho podiel na terajšej situácii, je nutné konať, aby Košice dokázali zachovať všetky životné funkcie, ktoré majú význam nielen pre jeho obyvateľov, ale minimálne pre Košický kraj.

19. decembra zasadala Vláda SR, ktorá už trištvrte roka mala informácie o ponuke Košíc, odpredaji mestských lesov. Mestské lesy Košice majú rozlohu 19 tisíc hektárov s približnou hodnotou 3,5 miliardy Sk, mesto vláde ponúklo 14 tisíc hektárov za 980 miliónov Sk. Vo vláde bolo prítomných 16 ministrov. Deväť z nich hlasovalo za kúpu, sedem bolo proti. Na súhlasné stanovisko vlády bolo potrebných 11 hlasov, teda štát od Košíc lesy nekúpi.

Primátor mesta Zdenko Trebuľa na mestskom zastupiteľstve 20. 12. vo svojej správe o činnosti primátora za uplynulé obdobie vyjadril svoj názor, podľa ktorého ide o politickú diskreditáciu niekdajšieho primátora Košíc, na čo majú doplatiť státisíce Košičanov a obyvateľov Košického kraja. Vo svojom prejave na margo pravicovo orientovaného zoskupenia mestského zastupiteľstva uviedol:

"Mnohí z vás vidia jediný problém v prezidentovi tejto krajiny. Viete prečo? Pretože to je už o politike a tom, že sa už bavíte o budúcoročných voľbách, ako si posilniť svoje pozície, aby ste urobili niekoho vinníkom, aby ste poukázali, že ľavicová časť nezvládla svoju úlohu. Preto sa to aj vo vláde zablokovalo a pravica zrazu príde s riešeniami, ako tomuto mestu pomôcť. Vy sa vraciate vždy len k tomu, čo chcete počuť. Ovplyvnili ste doslova existenčné rozhodnutie pre toto mesto, tak ako ste to avízovali, aj ste urobili.

Avízovali ste, že budete proti, boli ste proti, tak teda nech aj občania mesta vedia, že ste s vlastne postavili proti mestu.

Hovoriť o tom, ako sa rozpočet vytváral, vážení, mestský rozpočet schvaľuje vždy mestské zastupiteľstvo. Aj vy, ktorí ste tu sedeli, ste sa pri týchto rozpočtoch podieľali. Dnes by som mohol aj písomne vytiahnuť, kto aký ten názor mal. A v minulom volebnom období boli v mestskom parlamente zástupcovia liberálov, pravice a pár poslancov za SD¼. "

Jeho argumentácia, naväzujúca na lobbing mestských štruktúr politických strán na rozhodnutie vlády, bola vášnivejšia ako býva uňho zvykom. Dôvod je však až historicky dôležitý. Neschválením kúpy lesov štátom sa mesto dostáva do krízovej situácie, v ktorej dlhy ešte výraznejšie utlmia, prípadne ochromia jeho chod. Všetko ostáva v rukách bánk, pričom je viac ako pravdepodobné, že tieto znervóznejú a začnú siahať na založený majetok, čo môže mať zhubné následky.

Na mimoriadnej tlačovej besede, ktorú zvolal primátor Zdenko Trebuľa, sa vrátil k súčasnej situácii z viacerých uhlov pohľadu.

"Som hlboko presvedčený, že včerajšie rozhodnutie vlády nebolo správne. V prvom rade tu vidím politické a nie pragmatické rozhodovanie. Bolo to veľmi jednotné a argumenty, ktoré tam padli aj zo strany jednotlivých ministrov, boli v mnohých smeroch veľmi objektívne. Netvrdím, že aj argumenty druhej strany neboli racionálne. Ale ja osobne tam cítim osobu pána prezidenta a neustále udržiavania nervozity okolo jeho osoby. My sme otázky problematiky Košíc mohli dávno vyriešiť, mohli sme pomôcť. Myslím, že politicky to vyhovuje viacerým silovým skupinám a o to im ide.

Neprospieva to však Slovensku a dobrému obrazu Slovenska v zahraničí. Mali by si mnohí uvedomiť, či je to osoba prezidenta Slovenskej republiky, alebo osoba predsedu ústavného súdu, predsedu parlamentu aj premiéra. Títo ľudia by mali mať v zásade aj vnútorný pokoj pre svoju prácu.

Čo sa týka včerajšieho hlasovania vlády, my sme nič nepýtali. My sme nemali byť dotovaní a nám nikto nič nedával zadarmo. Na rozdiel od Bratislavy, ktorej táto vláda v takomto zložení schválila prevod pozemkov pri Dunaji v rámci zimného prístavu a schválila ich bezodplatne. V konečnom dôsledku našli na to mechanizmus s tým, že dnes je Bratislava schopná tieto pozemky na lukratívnych miestach predať a získať z toho finančné zdroje, ktoré pôjdu do ich rozpočtu.

Som si vedomý zlej dopravnej situácie v Bratislave, lebo tam niekedy musím stráviť aj dva dni v týždni. Ale pokiaľ výstavba mostu Košická ide so štátnou garanciou vlády, je to z peňazí všetkých daňových poplatníkov krajiny. A je to 3,4 miliardy Sk. Na vláde jednoznačne padlo, že sú si tam predsa všetci vedomí, že to predsa nebude platiť Bratislava, ale zaplatí to štát.

Sú ďalšie akcie, ktoré táto vláda schvaľovala a schvaľuje a idú z peňazí daňových poplatníkov a realizujú sa len v meste Bratislava.

Pokiaľ som hovoril o dopravnom systéme v Bratislave, pozrime sa na dopravný systém v Košiciach. Všetky akcie, ktoré tu bežali a bežia, dokončujú sa v rámci cestných stavieb, sú akcie, ktoré boli schválené predchádzajúcou vládou. Dokonca akcie, ktoré mali byť dokončené už pred dvoma rokmi, či už je to Červený rak, alebo obchvat Južné nábrežie. To všetko už malo byť hotové a len sa popresúvalo o dva tri roky s tým, že tieto finančné prostriedky sa rozdrobili na jednotlivé časové obdobia. Takže nič v rámci nových akcií Košiciam nebolo dané.

Povedzme si natvrdo tak, ako to je. Ten, kto to chce vidieť, nech ide do Bratislavy na ministerstvo dopravy, nech si zoberie tabuľky, ktoré tam sú a uvidí, že do Košického kraja nám v posledných rokoch ide nula. Buďme spravodliví a keď dávame na jednu stranu, zachovajme objektivitu aj k druhej strane.

Vráťme sa k lesom. My sme ponúkali z mnohých hľadísk dobrý obchod aj pre Slovensko. Majetok v hodnote 3,5 miliardy má rozlohu 19 tisíc hektárov. Ponúkali sme 14 tisíc hektárov za 980 miliónov korún. Hovoril o tom aj pán minister Koncoš, vychádzalo 65 tisíc korún za hektár, čo je cena, za ktorú sa dnes kupuje ani nie poľnohospodárska pôda, ale lúky a pasienky.

Bolo to o obchode, nie o darovaní peňazí Košiciam. Neboli to ani peniaze daňových poplatníkov, pretože do štátnych finančných aktív by sa bol dostal majetok vyššej hodnoty, než by odtiaľ do Košíc odišiel."

Primátor sa dotkol aj argumentov vlády, ktoré bolo podľa jeho názoru politickou objednávkou. Išlo o list štyroch miest, ktorých primátori poukázali na hospodárenie Košíc. Košice a Bratislava sa však riadia samostatnými zákonmi, ktoré majú niektoré špecifiká, čo iné mestá nepoznajú.

"Za tých jedenásť rokov sa v Košiciach vydali finančné prostriedky z vlastných prostriedkov za štát. Všade inde idú financie do údržby ciest 1. a 2. triedy, do požiarnych útvarov a do archívov zo štátnych finančných prostriedkov, tu idú z rozpočtu mesta."

Nakoniec primátor poukázal na súvislosti terajšieho stavu, ktoré podľa jeho názoru siahajú do predschusterovského obdobia:

"Politickú zodpovednosť za tento stav nemôže niesť, ako sa to na mnohých miestach hovorí, len prezident republiky a hovoriť o ňom, že on je ten, ktorý tento stav zapríčinil. Treba jednoznačne povedať, že v roku 1992, keď bol primátorom pán Rudolf Bauer, začal proces rušenia mestských podnikov. Tieto sa doslova a do písmena rozobrali. Správa mestských komunikácií, ktorá bola perfektne vybavená technicky, dopadla tak, že sa majetok predal za babku aj to v splátkach. A následne ten podnikateľ na týchto strojoch poskytoval služby mestu Košice za tak vysoký nájom, že mu ostalo aj na splatenie splátok, aj na fungovanie spoločnosti, aj na obnovu parku. Ako mám hodnotiť hospodárenie v tomto období? Ten proces bol naštartovaný, na to všetko bolo potrebné doplácať, na to si bolo potrebné požičiavať.

Pán Rudolf Schuster si vtedajší Ekothermal nevymyslel. Ten tu už existoval a fungoval. Správa mestskej zelene ešte aj stroj, ktorý bol kúpený na špeciálne presádzanie, na to, že vybral celé stromy aj s koreňovým systémom a vyhåbil nové jamy, kde ich uložil, aj ten stroj sa predal za pár korún do okresného mesta. Tam vyhovoval, tu nie, bolo ho treba predať a bolo sa ho treba zbaviť.

Pokiaľ máme hodnotiť minulosť, hodnoťme ju komplexne, podiel každého a neukazovať prstom na jedného človeka, ktorý sa volá Schuster a je prezidentom krajiny.

Mám pocit, že je to politická záležitosť a niekomu vyhovuje, aby to bolo tak dlhodobo a preto aj tento materiál neprešiel.

Na jednaní vlády mal pán minister Pavel Koncoš návrh, že pokiaľ vláda dala Bratislave takéto zdroje a financujú Bratislave niektoré akcie zo štátnych peňazí, pripravuje sa aj metro pre vašu informáciu, navrhol prečo by cez Fond národného majetku nemohlo mesto Košice dostať 16 percent akcií VSŽ. Musím povedať, že to padlo ako jednej bezodnej studne. Nikto sa k tomu následne už ani nevyjadril. Dnes bude zasadať špeciálna komisia, pán podpredseda vlády Mikloš o tom hovoril. Som zvedavý, či sa nájde spôsob pomoci druhému centru Slovenska. Mám obavu, že dôjde na moje slová, že Slovensko bude jeden megapolis - Bratislava s okolím a zvyšok Slovenska bude skanzen, kde sa budú turisti chodiť pozerať, ako tam ľudia niekedy žili.

Keďže vláda kúpu mestských lesov neschválila, musíme ísť do zastupiteľstva s návrhom o spolupráci s Prvou komunálnou bankou, ako túto situáciu spoločne do nasledujúcich období riešiť s mandátom pre Prvú komunálnu banku. Hneď začiatkom januára vypíšeme tender na predaj mestských lesov. Nechceme však predať 5 tisíc hektárov lesov Čermeľa a blízkych oblastí, tam by sme chceli zachovať lesné prostredie aj pre tie generácie po nás, vo vlastníctve a správe mesta."

Celá záležitosť teda nesie podľa Zdenka Trebuľu politickú predvolebnú pečať, doplatiť na to majú všetci obyvatelia regiónu. Bratislavský centralizmus cítiť aj inde, nielen v Košiciach, avšak odmietnutie finančne obojstranne výhodného obchodu, ktorý by pomohol mestu, sa zdá byť najkrikľavejším príkladom tohto stavu. Za všetko ešte jeden argument, ktorý uviedol primátor Košíc:

"Kresťansko demokratické hnutie v osobe svojho zástupcu pána ministra Čarnogurského sa jednoznačne postavilo proti odkúpeniu lesov štátom. Pán predseda Hrušovský podľa informácií, ktoré mám potvrdené, dal ministrovi Čarnogurskému pokyn, aby politicky hlasoval tak, ako zahlasoval."

20. 12. 2001
Slavomír Szabó , [email protected]

Pozn. redakcie: Po necelom mesiaci Vláda SR pristúpila na pôžičku, o čom si môžete prečítať v článku Vláda rozhodla, že Košiciam poskytne 500 miliónový úver s prísnymi podmienkami


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/