(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Tun- kô: Výber z diela
@ Kultúra -> Výstavy     Dec 17 2002 - 11:50 GMT
13. december 2002 - 10. január 2003

Slovenské technické múzeum

Uprostred vrcholiacich príprav na Vianoce Slovenské technické múzeum otvorilo výstavu brazílskeho umelca indiánskeho pôvodu, ktorého diela dýchajú atmosférou etnickej kultúry pôvodného obyvateľstva Amazónie.

Tun- kô sa prezentuje sériou obrazov zo sypaného jemného farebného piesku, občas doplnených o prírodný materiál ako pierka, kamienky, plody rastlín a podobne. Prírodné je všetko. Od základných materiálov až po farby, ktorými piesok získava často ostré a hýrivé odtiene.

Prírodný materiál použitý pri tvorbe stvárňuje prírodné motívy, je umeleckým odrazom nespútaného života národa nezasiahnutého umeleckými –izmami civilizačného rozvoja. Vychádza z totemových symbolov rovnako aktuálnych v časoch pred stovkami i tisíckami rokov ako aj teraz. V prostredí, kde čas nezohráva úlohu rýchlych a často i drastických premien spoločnosti, je vernosť symbolike prejavom úcty k tradičným hodnotám. Túto indiánsky národ neživí len ako skleníkovo chránený folklór, ale je súčasťou ich denného života. Rovnako ako ich viera, že vytvárané obrazy nie sú len vyobrazením ornamentov, ale umelec pri ich tvorbe vkladá do jednotlivých diel energiu, ktorá by mala ľuďom pomáhať.

Výstava vznikla vskutku atypickým spôsobom. Počas niekoľkých krátkych dní ju umelec rozdelil na tri časti a otvoril na troch miestach – v Pálfyho paláci v Bratislave, v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach a v rodisku prezidenta SR Rudolfa Schustera v Medzeve. Vzťah rodu Schusterovcov k poznávaniu a objavovaniu málo zmapovaných končín brazílskej divočiny je známy a aj táto výstava vznikla na základe kontaktov indiánskeho umelca a slovenského prezidenta.

sivo


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/