(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košický samosprávny kraj už máme, ďalšie ostáva na zodpovednosti zvolených
@ Aktuálne -> Verejná správa     Apr 10 2002 - 11:23 GMT

19. december 2001 vstúpil do novodobej histórie Košíc ako deň prvého zasadnutia zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja. Stalo sa tak na základe zákona č. 302/2001 Z.z. o samospráve vyšších územných celkov, keď po dvojkolových voľbách bol za predsedu košického VÚC zvolený RNDr. Rudolf Bauer (KDH), niekdajší primátor mesta Košice a poslanec NR SR.

V historickej sieni Východoslovenskej galérie, čiže v niekdajšom Župnom dome naposledy zasadali poslanci v 40-tych rokoch minulého storočia. Po pretrhnutí samosprávnej kontinuity sa tu opäť zišli poslanci vyššieho územného celku, aby slávnostne zložili sľub a zriadili úrad Košického samosprávneho úradu.

Úvodného slova sa zhostil prednosta Krajského úradu v Košiciach Štefan Vranovský, ktorý pripomenul význam reformy riadenia územných celkov a vyslovil presvedčenie o jej budúcej efektivite, najmä v oblasti sociálneho, ekonomického a kultúrneho rozvoja kraja.

Nastal akt slávnostného sľubu predsedu VÚC, po ktorom Rudolf Bauer prítomných oboznámil, že nakoľko bol vo voľbách zvolený aj za poslanca VÚC i za predsedu, nemôže vykonávať obe funkcie naraz a preto sa vzdáva poslaneckého miesta, pričom na ním uvoľnený post nastúpil Dr. Viliam Novotný (SDKÚ), volený za okres Košice II. Týmto sa parlament VÚC Košice naplnil na plný počet poslancov, ktorých má 57. Zasadnutie pokračovalo skladaním sľubov poslancov regionálneho parlamentu.

V pôvodnom návrhu programu prvého zasadnutia boli aj body týkajúce sa voľby podpredsedu Košického samosprávneho kraja, zriadenie komisií a ďalších orgánov zastupiteľstva i voľby hlavného kontrolóra. Predseda VÚC Rudolf Bauer navrhol hlasovanie, aby tieto body boli zo slávnostného zasadnutia vypustené, resp. preložené na najbližšie zasadnutie. V hlasovaní návrh podporili všetci poslanci. Ostal teda bod, v ktorom prítomní jednohlasne odsúhlasili zriadenie Úradu Košického samosprávneho kraja. Ten bude zatiaľ sídliť v budove Krajského úradu Košice na Komenského 52 a v súlade so zákonom pôsobiť od 1. 1. 2002.

Po ukončení zasadnutia nasledoval krátky tlačový brífing, na ktorom sa Rudolf Bauer vyjadril k niektorým zásadným otázkam ďalšej činnosti. Uviedol, že "na ďalšom zasadnutí zastupiteľstva, ktoré bude podľa môjho predpokladu v druhej polovici januára, by mali byť aj tie body, ktoré boli navrhnuté v dnešnom programe. Voľba podpredsedu, voľba komisií, prípadne aj voľba kontrolóra a to, čo nám predkladá zákon." V médiách sa už skôr objavili úvahy, či preloženie voľby na kľúčové posty VÚC nie je otázka politických rokovaní, ktoré dominujú nad odbornosťou. Rudolf Bauer tieto dohady poprel: "V prvom rade chcem, aby bol úrad efektívny, výkonný. Majú tam miesto odborníci so skúsenosťami. Je pravdou, že pani Rozália Múdra tiež bola kandidátka SMK, ale poznám ju ako dobrú odborníčku, spolu sme kedysi pracovali na magistráte. Je to veľmi vhodná osoba, aby viedla úrad. Neberiem ju teda ako politickú postavu, aj keď s týmto návrhom prišla Strana maďarskej koalície. Úrad musí byť postavený aj na manažérskom, tvorivom prístupe svojich zamestnancov."

Prečo neboli potrební odborníci zvolení ihneď Rudolf Bauer zdôvodnil tým, že "prvé zasadnutie má mať slávnostný ráz a pracovný charakter mal iba bod zriadenia úradu. Zmyslom prvého zasadnutia bolo predovšetkým zloženie sľubu."

I Keď Košický samosprávny kraj už más svojich poslancov, predsedu i úrad, mnoho vecí musí prostredníctvom ministerstiev doriešiť vláda. Napríklad prvé zasadnutie sa konalo z finančného rozpočtu štátnej správy - krajského úradu. Jasné ešte ani nie je, s akým balíkom peňazí bude Košický samosprávny kraj hospodáriť. Práve v tomto smere zameria Rudolf Bauer svoje aktivity v najbližších dňoch, či už aj hodinách. "Ïalšie zasadnutie určite budeme pripravovať aj financovať vo vlastnej réžii. Prvý rok je financovaný na základe decentralizačnej dotácie, zatiaľ nemám správy z ministerstva financií, akoby to malo byť, ale už zajtra mám plánovanú služobnú cestu ja na ministerstvo financií, aj na ministerstvo vnútra. Je to práve kvôli týmto otázkam, aby som vedel, ako budeme začínať na budúci rok."

Ostáva teda skutočne veriť, že vznik VÚC je cesta decentralizácie moci, prenosu kompetencií i presunu peňazí tam kde je to potrebné, ako v svojom úvodnom príhovore zdôraznil predseda VÚC Košického kraja Rudolf Bauer.

19. 12. 2001
Slavomír Szabó
[email protected]


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/