(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mária Spoločníková: Poklady Dómu sv. Alžbety v Košiciach
@ Kultúra -> Výstavy     Dec 18 2002 - 14:57 GMT
10. 12. 2002 – 19. 1. 2003

Múzeum Vojtecha Löfflera


Dóm sv. Alžbety v Košiciach patrí medzi výzmané gotické kultúrne pamiatky nielen kvôli architektúre vlastnej stavby, ale aj vďaka dreveným oltárom, ktoré pochádzajú z rokov 1454 až 1522.

Drevené gotické sochy sú nepopierateľným dôkazom vysokého umeleckého cítenia a majstrovstva stredovekých rezbárov, ako aj ich náboženského cítenia a úcty k duchovným hodnotám.

Zachovali sa vďaka starostlivosti reštaurátorov, v súčasnosti medzi najvýraznejších odborníkov na gotické diela patrí Mária Spoločníková. Táto umelkyňa v Múzeu Vojtecha Löfflera vystavuje rekonštruované súsošia Majstra Tomáša: Zebedeus, Mária Salome a Jakub Starší – Panna Mária, sv. Anna s dieťaťom Ježišom a sv. Jozef – Alpheus, Mária Kleofášová a Jakub Mladší.

Sochy boli do múzea zapožičané z Dómu sv. Alžbety.

s


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/