(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Virvar sľubuje zážitok pre celú rodinu
@ Kultúra -> Divadlo     Jun 05 2012 - 08:55 GMT


Pre každého niečo - to sľubujú organizátori nultého ročníka Dní bábkového divadla a hier pre rodiny - VIRVAR 2012, ktorý sa rozbehne vo štvrtok 7. júna a potrvá do 10. júna. Má nadväzovať na tradície bábkového divadla, ale predstaviť aj moderné formy a to nielen v divadelných sálach, ale aj v netradičných priestoroch v centre Košíc.



Súčasťou má byť Virvarland - akési centrum diania v átriu Bábkového divadla v Košiciach, v ktorom si deti, ale aj dospelí prídu na svoje s pomocou hracieho kútiska, animácie bábok, tvorivých dielní, čítaní v piesku, burzou kníh, karnevalu a mnohého ďalšieho. Nechýbať bude veselý sprievod mestom, workshopy pre deti, ukážky remesiel, pletenie lana na starožitnom stroji, vystúpenia hudobníkov a predovšetkým predstavenia. Vystúpia súbory aj sólo umelci z 5 krajín (Slovensko, Česko, Poľsko, Ukrajina a Maďarsko), pričom ponúknu bábkové, pantomimické či nonverbálne predstavenia nielen pre deti, ale aj pre dospelých.#CONT#



Bábkari „ovládnu" nielen divadelnú sálu na Alžbetinej 38, ale aj priestor Katovej bašty, Dolnej brány, Immaculaty, nádvorie Historickej radnice, priestor pred Urbanovou vežou, Verejnej knižnice Jána Bocatia, Východoslovenskej galérie, Auparku a Knižnice pre mládež mesta Košice.



Podstatným aspektom vzniku takéhoto medzinárodného podujatia je skutočnosť, že v Košiciach absentuje ponímanie bábkového divadla ako modernej formy umenia nielen pre deti, ale aj pre mládež a dospelých", hovorí Ivan Sogel, riaditeľ a dramaturg VIRVARU a zároveň umelecký šéf divadla. „Ide nám o obohatenie kultúrneho života mesta dimenziou bábky vo všetkých jej premenách, o bábkovosť a špecificky štylizovaný prejav."

Podujatie organizuje Bábkové divadlo v Košiciach v spolupráci s Občianskym združením pri Bábkovom divadle v Košiciach. Projekt podporili EHMK 2013, Ministerstvo kultúry SR, Košický samosprávny kraj z programu Terra Incognita, ktorý je súčasťou projektu EHMK 2013, mesto Košice a Poľský inštitút Bratislava.



Podujatie sa koná pod záštitou predsedu KSK JUDr. Zdenka Trebuľu a primátora mesta Košice MUDr. Richarda Rašiho, PhD., MPH.



Bábkové divadlo v Košiciach - kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja je jediné profesionálne divadlo svojho druhu na východnom Slovensku, funguje od roku 1959, na konte má 190 premiér a hralo pre takmer 2 milióny divákov.



Radovan Kurilko



 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/