(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mesiac autorského čítania – 31. večer
@ Kultúra -> Literatúra     Aug 03 2012 - 12:13 GMT


Hostia posledného večera Mesiaca autorského čítania v Košiciach neprišli sami. Jelena Mašínová, prozaička, dramaturgička, autorka filmových scenárov, televíznych a rozhlasových hier, si priviedla manžela, spisovateľa Pavla Kohouta. A Slovinec Andraž Polič ponúkol literárno-hudobnú  performance s herečkou Natašou Burgerovou.



 Rozhlasovú hru v 19 obrazoch Smrť motýľov napísala Jelena Mašínová v roku 1982.  Sama by ju radšej nazvala - telefónna hra. Ako prezradil jej manžel, spisovateľ Pavel Kohout, po 49 rokoch  sa ju podarilo presvedčiť, aby na verejnosti čítala zo svojej tvorby. Prvý raz to bolo večer predtým v Brne. No aby ostala aj na besedu po čítaní, to sa už nepodarilo. A tak na otázky odpovedal len on. Prezradil, že vlani pri príležitosti jej životného jubilea sa rozhodol pre netradičný darček – vlastnú knihu. Zozbieral to najlepšie z jej tvorby – poviedkové texty, filmové scenáre, hry pre rozhlas i televíziu. Ukázalo sa, že je toho množstvo. A vo vydavateľstve Větrné mlýny vyšla viac ako 400-stranová kniha Skrytá hvězda, ktorá uviedla autorku do českej literatúry..#CONT#



Pavel Kohout si zaspomínal aj na ich zoznámenie. Udialo sa tak pri nakrúcaní filmu Sedem zabitých. Ona napísala scenár, on ho režíroval. A ako povedal – nemá manželku, má ženu. Manželstvo je totiž, podľa neho, inštitúcia, ktorá sa nemusí vydariť. Na otázku, ako sa jej s ním žije, odpovedal: „Skvelo. To musím povedať objektívne.“ Prezradil aj to, že má dvoch vnukov – Rómov - dcéra si ich adoptovala, jedného Rakúšana, dvoch Švajčiarov a jedného Čecha. Podľa neho je to úžasný vklad jeho rodiny do Európskej únie.



Pri spolupráci na televíznom seriáli Koniec veľkých prázdnin sa zoznámili aj s dvojicou, ktorá vystupovala v Košiciach po nich – s básnikom, hudobníkom, skladateľom a hercom Andražom Poličom a herečkou Natašou Burgerovou. Andraž vydal desať kníh poézie. Prvá bola v roku 1995 Hamlet v Karpatoch, zatiaľ posledná Chôdza. Vyšla mu aj kniha pre deti. Od roku 2000 vydáva novú knihu každý rok. Nakrútil aj sedem videoclipov. Svoju tvorbu predstavil v Košiciach prostredníctvom divadelno-hudobného duetu s Natašou a zazneli v ňom verše z predposlednej zbierky Voda púšte. Ide v nej o lyrický dialóg medzi mužom a ženou počas siedmich dní a šiestich nocí. Tou siedmou je večnosť.



Andraž a Nataša žijú, s väčšími či menšími prestávkami, v Prahe. Výhody sú, podľa neho, aj v tom, že nečíta časopisy, a tak je apolitický. ¼ubľana je navyše malé mesto, tam sa všetci poznajú navzájom – v nadsádzke. V Prahe nie je tak na očiach a  môže sa skryť. Hrá aj v hudobnej kapele Hamlet Expres, ktorá je na scéne už viac ako 10 rokov.



Včerajším večerom sa pre Košičanov púť českých, slovenských a slovinských spisovateľ, básnikov, prekladateľov, esejistov, redaktorov a vôbec ľudí, ktorí pracujú so slovom, po štvorici českých, slovenských a poľských miest skončila.  Budúcoročný Mesiac autorského čítania bude súčasťou celoročného kultúrneho sviatku – Európskeho hlavného mesta kultúry 2013.



 



 



 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/