(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Zlatú Idku navštívia Arabela s Popoluškou
@ Aktuálne -> Rôzne     Aug 06 2012 - 20:59 GMT


V poradí už 8. Medzinárodný letný tábor pre umelecky nadané deti organizuje ženské občianske združenie Soroptimist International club Košice (SI). Tábor sa koná v rekreačnom zariadení na Zlatej Idke v týždni od 5. do 12. augusta 2012. Počas celého týždňa bude 19 detí vo veku 10-16 rokov z Česka, Poľska a Slovenska pod dohľadom skúsených lektorov rozvíjať svoje schopností vo výtvarnom umení, hudbe, tanci a speve.



„Poslaním nášho tábora nie je len prehlbovanie zručností a praktických skúseností detí, ale vhodnou formou ich oboznámiť s kultúrou iných krajín, umožniť im spoznať náš kraj a mesto. Pomocou tvorivých činností im zmysluplne vyplníme voľné prázdninové chvíle,“ povedala prezidentka košického Soroptimistklubu Ing. Beáta Murková a dodala, že okrem hier v lesnatom prostredí pod Kojšovskou horou pripravili pre účastníkov tábora celodenný výlet (v stredu 8.8.) do Gombaseckej jaskyne a kaštieľa v Betliari, ako aj návštevu Košíc. #CONT#



Tábor pre umelecky nadané deti vždy vrcholí záverečným predstavením na určitú tému. Tento rok skupina lektorov pod vedením PhDr. Kláry Samuelisovej, ktorá sa celý život venuje výchove mladých výtvarných talentov , nacvičí s mladými umelcami muzikál o Arabele a Popoluške: „Nebude to klasika, ale pohľad detí vychovaných na Harrym Potterovi na tieto rozprávkové bytosti s využitím zázračných vecí na moderný spôsob. Deti si tému, tento rozprávkový mix, vybrali samy. Samy vymyslia scenár, namaľujú scénu, masky, nacvičia tance i hudbu v podaní táborového orchestra.“



Výsledok svojej týždňovej práce predvedú na záverečnom večere rodičom a členom košických spoločenských klubov v sobotu podvečer 11.8. na afterpárty. „Muzikál - dielko, zhotovené a nacvičené deťmi za necelý týždeň doslova od prvej noty, prvého slova, prvej kulisy, prvých tanečných krokov ma zakaždým utvrdí v tom, že sa oplatí venovať energiu i prostriedky nadaným deťom,“ povedala B. Murková.



Soroptimist International (SI) je nezisková, apolitická, nevládna organizácia žien, ktorej hlavnými cieľmi je pomáhať a zvyšovať úroveň žien v profesijnom a súkromnom živote, realizovať a podporovať mierové, humanitné a charitatívne projekty na celom svete. Vznikla  kalifornskom Ocklande (USA) v roku 1921, o dva roky neskôr už aj v Európe.



Soroptimist club je jedna veľká rodina a jej členkami sú profesijne úspešné ženy, napr. Margaret Thatcher, kráľovná Beatrix, Dorothy Kissinger a iné. SI má vo svete vysoký kredit a zastúpenie aj v UNESCO.



Na Slovensku bol prvý klub založený v júni 1995 v Bratislave, v roku 2001 nasledovala Žilina. Oficiálne prijatie (tzv. charter) členiek košického klubu do celosvetovej organizácie sa konalo 4. októbra  2003. Tento klub pomáha a podporuje ženy, deti, realizuje charitatívne projekty, má záštitu nad ZŠ Krosnianska 4 v Košiciach, kde sa venujú alternatívnemu vzdelávaniu všeobecne intelektovo nadaných detí, atď.



 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/