(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Rudolf Bauer o prvom roku pôsobení vo funckii predsedu KSK: „Bol to ťažký rok môjho života.“
@ Aktuálne -> Verejná správa     Dec 20 2002 - 15:15 GMT
Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) pozval novinárov na koncoročné stretnutie presne v deň výročia od prvého slávnostného zastupiteľstva vyššieho územného celku, kedy zložil svoj sľub. Pre Košický kraj sa stal tento deň významný tým, že jeho samospráva mohla začať rozhodovať o dianí bez bratislavskej centrály.


„Bol to ťažký rok môjho života. Začali sme od nuly na zelenej lúke,“ konštatoval Rudolf Bauer s tým, že za tento čas sa im podarilo vybudovať Úrad Košického samosprávneho kraja, deväť krát sa zišlo zastupiteľstvo, schválili sa dva ročné rozpočty a delimitačný proces, ktorým sa prevádza majetok zo zriaďovateľskej funkcie Krajského úradu Košice na Úrad Košického samosprávneho kraja je už na konci.

Zdá sa, že Rudolf Bauer pozerá na budúcnosť regiónu vcelku optimisticky, keď tvrdí: „Naštartovali sme nové smery rozvoja v hospodárskej a sociálnej oblasti. Kladieme však dôraz na zvýšenie kvality nielen v sociálnej oblasti, ale i v školstve.“

Ako uviedol, nastal čas, v ktorom by sa už školy nemali ďalej zadlžovať. Schválili zásady ich hospodárenia, ale prijali aj systém sankčných opatrení, pokiaľ by zodpovední pracovníci tieto zásady porušovali. Predseda KSK však priznal, že si uvedomuje, že ja vzhľadom na zvyšujúcu sa cenu energií to nebude ľahké.

Tvrdší oriešok vidí v oblasti prevzatia kompetencií za štyri nemocnice a polikliniky. Vzhľadom na pretrvávajúce problémy v zdravotníctve to označil za pravdepodobne najväčší problém v budúcom roku, pretože zadåženosť zdravotníckych zariadení stále narastá a nemajú financie na jej vykrytie.

„Z pohľadu urýchlenia rozvoja v Košickom kraji a vôbec na východe je však najdôležitejšia cestná infraštruktúra. Vyzerá to tak, že najrýchlejším riešením by bolo vybudovanie štvorprúdovej rýchlostnej komunikácie, alebo diaľnice z Maďarska z Miskolca. Tam je diaľnica už 19 kilometrov pri Miskolci. Bez cestnej infraštruktúry väčšina investorov nebude mať záujem k nám prísť a bez toho sa na východe riešiť nezamestnanosť nedá.

Ak by to bolo plne v našich rukách, tak by to bolo určite reálne. Keďže je tomu tak len čiastočne, tak sa budeme usilovať, aby to reálnym bolo.

Dnes je už projektová dokumentácia rýchlostnej komunikácie Košice – Seňa v schvaľovacom procese. Skôr ide o to, aby sa našiel vhodný finančný model a o presadenie, aby táto rýchlostná komunikácia bola vyššie v poradí priorít na Slovensku.“


Rudolf Bauer neopomenul ani zriadenie kancelárii v Bruseli. Košický a Prešovský samosprávny kraj tam chcú otvoriť spoločnú kanceláriu, aby mali „bližší dosah“ na možných investorov ako aj bližší kontakt na štrukturálne fondy Európskej únie, ktoré by mohli napomôcť rozvoju východu Slovenska.

„Bol tam náš pracovník na jeden mesiac a momentálne pripravujeme písomné spracovanie projektu, čo dáme na schválenie. Pracovníka v Bruseli by sme chceli mať už začiatkom budúceho roka, aby otvorenie kancelárie postupne pripravil. Ak to vyjde aj finančne, kanceláriu by sme chceli otvoriť v polovicu nasledujúceho roku.“

Ako ďalej Rudolf Bauer uviedol, do pôsobnosti KSK v tomto roku prešlo 22 kultúrnych zariadení, kde pracuje 484 zamestnancov, ďalej 27 sociálnych zariadení s 880 zamestnancami a 1900 klientmi. Zo školstva to bolo 111 stredných škôl a stredoškolských zariadení s 36900 žiakmi a 2700 učiteľmi.

Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/