(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Posledná ochutnávka festivalu Hudby novej chuti
@ Kultúra -> Koncerty     Nov 15 2012 - 12:46 GMT


Košice, 15. 11. – Dvere Domu umenia sa dnes na festivale Hudby novej chuti otvoria posledný krát. 15.11. o 19:00 začne koncert Nezodpovedaná otázka. Večer bude patriť Štátnej filharmónii Košice a vynikajúcej klaviristke Daniele Varínskej. Dirigentskú taktovku opäť do rúk vezme Marián Lejava. 



Ani dnes nebude chýbať na koncerte hudba estónskeho skladateľa Arva Pärta, s ktorou sme sa stretávali v priebehu celého festivalu. Zaznie jeho Symfónia č.1, op. 9 „Polyfonická“. Ako druhú v poradí odohrajú skladbu pre orchester japonského skladateľa Isaoa Matsushita, A Shining Firmament (Žiarivé nebesá). Podľa tretej skladby je pomenovaný celý dnešný koncert. Nezodpovedanú otázku napísal Američan Charles Ives. Nie len dnešný koncert, ale celý festival uzavrie Béla Bartok a jeho Koncert pre klavír a orchester č. 3 Sz. 119. #CONT#



Štátna filharmónia Košice bola založená v roku 1968. Úspechy zažíva nie len na Slovensku ale aj na zahraničných pódiách Európy, Ázie a Ameriky. Je hlavným organizátorom festivalu ARS NOVA Cassoviae. Od roku 2003 do roku 2007 bol tento festival známy pod názvom Festival súčasného umenia. Šéfdirigentom filharmónie je Zbyněk Müller.



Významná slovenská klaviristka Daniela Varínska je interpretka, ktorá sa venuje sólistickej i komornej hre. Do jej repertoáru patria hlavne Charles Ives, Leoš Janáček, Franz Liszt a iní. Varínskej vypracovaná technika jej umožňuje, aby sa nevyhýbala ani náročným dielam pre klavír. Nevenuje sa iba klavíru, ale je aj uznávanou čembalistkou.



Aktuálne informácie o dianí na festivale a aj správy zo zákulisia môžete sledovať na našej facebookovej stránke http://www.facebook.com/HudbaNovejChuti?fref=ts.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/