(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Divadelný klub opäť v prevádzke
@ Kultúra -> Divadlo     Apr 10 2002 - 11:31 GMT
Zdá sa, že divadelnému umeniu v Košiciach zvonia na lepšie časy. Nielenže sa zlepšuje kvalita toho-ktorého divadla, ale včera sa slávnostne otvoril Divadelný klub. Ten ´starý´ klub, ktorý bol už dvadkrát zatvorený. Samozrejme dnes vyzerá opäť inak a musím povedať, že veľmi útulne - jednoducho tak, ako sa na divadelný klub patrí. Presvedčte sa. Klub nájdete na Hlavnej 76. Má síce názov divadelný, a tak má samozrejme slúžiť hlavne umelcom, no je prístupný všetkým milovníkom umenia.

S myšlienkou obnoviť tento klub prišiel Peter Himič, riaditeľ Štátneho divadla Košice. "Keď som pred dvoma rokmi nastúpil na tento post, povedal som si, že získame späť pre ŠDK túto budovu /bývalý Smer, Staromestské divadlo - pozn. red./ i klub. Lebo divadlo bez divadelného klubu je màtve divadlo." Ïalej spomenul firmu, bez ktorej by si divadlo nemohlo dovoliť ani zrekonštruovať, nie to ešte prevádzkovať tento klub. Zástupca tejto firmy okrem priania vytvoriť stánok pre ľudí milujúcich divadlo, by rád prijal aj kritiku na interiér. Nebudem popisovať, čo všetko tam nájdete. Uvidíte.

Včerajšej slávnosti sa zúčastnili aj šéfovia umeleckých súborov ŠDK: Karol Kevický, šéf opery venoval klubu - s prianím všetkého dobrého - historickú trúbku, ktorá odohrala nejedno predstavenie. Šéf baletu Andrej Šoth zasa špičky, ktoré prešli kus sveta. Divadelníkom zaprial v tomto klube veľa alkoholických večierkov, ktoré by im mali pomôcť uvoľniť sa. Roman Polák, šéf činohry priniesol /snáď/ ten klobúk, ktorý dostal Borodáč od Bagara, keď prišiel do Košíc z Bratislavy režírovať Cyrana. Bol to ten "širák, který odhazuji v dál..." Klubu ešte venoval masku so slovami: "Je symbolom toho, že divadelníci sa na jednej strane skrývajú za svoje postavy a na strane druhej je cieľom režisérov, aby odhodili masky a boli na javisku sami sebou." Nakoniec Peter Himič venoval klubu dosku. Presne jednu z tých dosiek, ktoré znamenajú svet. Pri rekonštrukcii Štúdia Štátneho divadla sa jedna taká našla. Nakoniec patrilo slovo sponzorom, ktorí sa vyznali so svojimi prianiami klubu a vyznaniami z lásky k divadlu. No a potom sa jedlo a pilo - tak ako sa na poriadne krstiny patrí. Čo dodať? Azda aj naše prianie - nech sa klubu darí.

¼udmila Paňáková

Foto: Karol Hatala


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/