(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Prostriedky na delimitáciu škôl a školských zariadení ešte stále nie sú na účte mesta Košice
@ Aktuálne -> Verejná správa     Dec 27 2002 - 14:56 GMT
(Magistrát mesta Košice - tlačová správa) -- Ani do Vianoc neprišli od štátu na účet Mesta Košice finančné prostriedky určené na delimitáciu škôl a školských zariadení. V situácii, keď mesto plní podmienky ozdravného režimu, to samospráve značne komplikuje finančnú situáciu.

Presun kompetencií v oblasti škôl a školských zariadení zo štátnej správy na samosprávu sa uskutočnil k 1. júlu 2002. K tomuto termínu vzniklo na Magistráte mesta Košice oddelenie školstva, na ktorom v prvom mesiaci pracovalo šesť ľudí. Hoci subjektami, ktoré delimitovali majetok, boli okresné úrady, oddelenie školstva Magistrátu mesta Košice za pomoci ostatných oddelení, vypracovalo metodické pokyny a vzorový delimitačný protokol. Cieľom bolo dať protokolom jednotnú formu a jednoznačný obsah, aby proces delimitácie bol čo najjednoduchší a ľahšie spracovateľný.

V auguste a septembri postupne všetky okresné úrady odovzdali delimitačné protokoly. Mesto vytvorilo delimitačnú komisiu, ktorá priamo v jednotlivých objektoch kontrolovala súlad obsahu delimitačných protokolov so skutočnosťou. Až potom dostal protokoly na podpis primátor. Prvý zo štyroch košických okresov, ktorý odovzdal delimitačné protokoly za školy a zariadenia, bol Okresný úrad Košice III. - 31. júla 2002. Do konca októbra ešte odovzdával čiastkové delimitačné protokoly pre rozostavané investičné akcie v tomto okrese.

Časový sklz spôsobil nielen tento preberací proces, ale aj skutočnosť, že niektoré delimitačné protokoly mali nedostatky, ktoré bolo treba napraviť. S enormným úsilím sa primátorom podpísané delimitačné protokoly podarilo odovzdať do polovice novembra, čím sme splnili podmienku ministerstva financií pre uvoľnenie doplatku decentralizačnej dotácie.

Podľa metodického pokynu ministerstva školstva z 24. júna 2002 na prechod kompetencií boli okresné úrady povinné delimitovať finančné prostriedky na pracovné miesta (mzdové prostriedky) a s tým súvisiace finančné prostriedky na tovary a služby. Okresné úrady všetkých štyroch košických okresov napriek urgenciám a požiadavkám magistrátu protokoly pre presun týchto finančných prostriedkov vypracovali a doručili až koncom októbra (24.10. - 29.10.)Mesto ich vrátilo 8. novembra.

Vzhľadom na júlový presun kompetencií vyhotovovanie delimitačných protokolov meškalo zhruba štyri mesiace. Zároveň meškal presun prostriedkov na vytvorené pracovné miesta, pretože tie mali mestu prísť takisto k 1. júlu 2002. Vo chvíli, keď Mesto Košice vrátilo delimitačné protokoly okresným úradom, očakávalo fyzický prevod prostriedkov na svoj účet. Ani k 27. novembru 2002 však tieto prostriedky na účte mesta nie sú. Komplikuje to financovanie mesta v stave, keď stále plní podmienky ozdravného režimu.

Pri osobnej návšteve ministerstva školstva i ministerstva financií boli pracovníci magistrátu ubezpečení, že vo vedeniach rezortov neberú situáciu na ľahkú váhu a pri zosumarizovaní možných prebytkov z rezortov počítajú s tým, že určitá časť finančných prostriedkov príde na úhradu. Doteraz sa však situácia nijak nezmenila.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/