(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Výstava nepokojná krajina KEometrie v Bratislave
@ Kultúra -> Výstavy     Feb 27 2013 - 09:59 GMT


Heavy metal“ výtvarník v nepokojnej krajine KEometrie, to je Ján Vasilko, ktorý dokáže modelovať dynamické a živé maliarske scény s koncentrátom melanchólie, túžob, absurdity a nadhľadom konštruktéra maľby. Práve jemu budú od 27. februára do 7. apríla vyhradené výstavné priestory v Pálffyho paláci.. Je to výber 16 malieb, ktoré predstavujú prierez tvorbou výtvarníka z rokov 2003 – 2013.



Po ukončení štúdia v Košiciach sa Ján Vasilko stáva patrónom geometrického jazyka maľby – postgeometrickej abstrakcie. Na scéne sa udomácňuje ako zdatný konštruktér maľby a projektant obrazovej architektúry. Na plátna projektuje vlastné imaginatívne stavby. V tomto architektúrnom rámci inscenuje podivné stretnutia, duchampovho sušiča, francúzskeho kľúča, kríža, kombajnu, motorovej píly, hokejistu a lopaty. #CONT#



Neskôr sa autor sústreďuje na zobrazovanie veľkých geometrických foriem na neutrálnych plochách, ktoré pripomínajú technický svet nástrojov, súčiastok a fragmentov strojov zo 60-tych rokov. Paralelne ako odpoveď na bastardizáciu sveta a zamorenia duchovného priestoru vytvára vlastný krehký svet „sociálnych skulptúr“.



Postupne sa koncentruje na „industriálne prvoky“ – železné organizmy z technických výkresov, jednobunkovce z chemického laboratória, komprimované súbory súčiastok, vyhodené dielce divných strojov a rozmnožuje roj geometrických levitujúcich úlomkov a súčiastok.



K výstave, ktorá je jeho druhou individuálnou prezentáciou tvorby v Bratislave, bola vydaná monografia. Prvá bola v roku 2006 a predstavil sa na nej ako víťaz Ceny Oskara Čepana.



Výstava potrvá do 7. apríla 2013.



 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/